Lukijalta: Matalapalkkakikkailu lisää köyhyyttä ja kasvattaa sosiaalitukien määrää

Meneillään oleva keskustelu Postin palkoista on paljon laajempi kysymys. Meillä eniten on osa-aikatöitä ja nollatuntisopimuksia (yli 100 000) naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla, kuten kaupoissa, ravintoloissa ja siivoustöissä. Lisäksi firmat hakevat tes-kikkailuilla halvempia työehtosopimuksia. Eli suuntaus on se, että matalapalkka-aloilla ansiotaso vieläkin alhaisemmaksi.

Käytännössähän se johtaa siihen, että työssäkäyvien köyhien osuus väestöstä kasvaa, ja nämä ihmiset joutuvat elääkseen tukeutumaan erilaisiin yhteiskunnan maksamiin sosiaalitukiin. Samaan aikaan talouselämän johtajat sekä etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten johtajat valittavat, että julkinen sektori kasvaa liikaa ja sieltä pitää leikata. Toisaaltahan nämä vain osa-aikaisia halpapalkkasopimuksia käyttävät yritykset tekevät tulosta julkisen sektorin kustannuksella. Sama köyhyyskurimus koskee myös enenevää joukkoa yksinyrittäjistä.

Kun kyselytutkimuksessa suomalaisten varakkaiden ihmisten asenteista tuli esille, että rikkaat ja menestyneen pitävät työttömiä ja vähävaraisia laiskoina roskajoukkona, joilta pitäisi sosiaaliset tuet poistaa, jotta tekisivät töitä ja edistäisivät taloudellista kasvua.

Voisi myös kysyä, että kuinka huonoja ja kyvyttömiä yritysjohtajia meillä on, kun eivät saa toimintaa tulokselliseksi ilman yhteiskunnan maksamia miljardiluokan yritystukia ja erilaisia verohelpotuksia?

Matti Piipari, Kotka