Lukijalta: Ikäihmiset ovat voimavara - ei uhka

Onko syytä olla huolissaan, kun saa kuulla tai lukea, että sodanjälkeiset suuret ikäluokat ja heitä vanhemmat ovat uhka yhteiskunnalle ja tulevat liian kalliiksi.

Onko silloin unohdettu esimerkiksi ne vuodet, jolloin nämä ikäluokat joutuivat viime sotien jälkeen kokemaan puutetta lähes kaikesta? Onko unohdettu sen työn arvo, minkä eläkkeelle jääneet sukupolvet ovat tehneet nykyisen hyvinvointivaltiomme ja koulutus-, terveydenhoito- ja sosiaaliturvajärjestelmämme rakentamiseksi? Ovatko ikäihmiset jäämässä niin sanotun kestävyysvajeen jalkoihin?

Ovatko uhkana esimerkiksi ne vanhukset ja ikäihmiset, jotka asuvat yksin ja joilla saattaa olla lisäksi jonkinasteinen muistisairaus ja jotka eivät välttämättä edes tiedä, mitä palveluja he voisivat yhteiskunnalta saada ja mistä niitä voi hakea?

Onko uhkana se, että ikäihminen ei pysty enää asumaan kotonaan ja haluaisi johonkin hoivakotiin, palvelutaloon tai hoitolaitokseen siitä riippumatta, missä päin Suomea tai minkä kunnan alueella hän sattuu asumaan?

Ehkäpä ikäihmiset pitäisi pikemminkin nähdä voimavarana ja rikkautena, jolloin he voivat mahdollisuuksiensa ja kykyjensä mukaan olla mukana esimerkiksi monissa harrastuksissa ja vapaaehtoistöissä tai auttamassa lastenlastensa hoitamisessa. Heidän panostaan kulttuuriperinteen ja kokemusperäisen tiedon siirtäjinä nuoremmille sukupolville ei voi myöskään aliarvioida.

Yhteiskunnan eettisen ja moraalisen tason mittarina voidaan pitää sitä, miten hyvin se kohtelee ikäihmisiään ja muita avun tarpeessa olevia.

Aarno Tamminen, Hamina

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.