Lukijalta: Kalat suojellaan pois kuluttajan ruokapöydästä

Yli kolme miljoonaa suomalaista ostaa kalansa kaupan kalatiskiltä. Ja hyvä niin. Kalan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Erityisesti pimeämpänä vuodenaikana kalasta ja varsinkin rasvaisesta kalasta ravintoomme tuleva D-vitamiini on erityisen tärkeä. Kalaa siis pitäisi syödä vähintäänkin kaksi kertaa viikossa, useampikaan kerta ei olisi pahaksi.

Kala-ateriallemme on kuitenkin saapunut uusia ”ruokavieraita”. Pöydässämme istuu saaliskalaamme syömässä kuvitteellisen nelihenkisen perheemme lisäksi kaksi harmaahyljettä, itämerennorppa ja ainakin neljä merimetsoa. Sekä yksi virkamies. Selkeä enemmistö siis.

Kaksi kolmannesta on mennyt muihin, ei ainakaan minun mielestäni ”parempiin suihin”.

Meille neljälle jää kalasta syötäväksi noin kolmannes. Kaksi kolmannesta on mennyt muihin, ei ainakaan minun mielestäni ”parempiin suihin”. Kotimaisen luonnonkalan määrä vuosittaisesta kulutuksestamme on pudonnut alle seitsemän prosentin! Häpeällistä. Merimetsot ovat ulkosaariston ensin tyhjennettyään siirtyneet pesimään yhä lähemmäs rannikkoa ja kalojen tärkeitä kutualueita. Kohta varmasti sisävesillekin. Hylkeet, koska ulkosaariston kalakannat ovat jo romahtaneet, perässä.

Kuluttajan kannalta tärkein rannikonläheinen verkkokalastus on käynyt jo jääaikaa lukuun ottamatta täysin mahdottomaksi. Mutta mitäpä tekee ministeriön virkamies? Keksii yhä uusia rajoituksia, byrokratiaa, suojelualueita, joissa kalat suojellaan pois kuluttajan ruokapöydästä hylkeiden ja merimetsojen ruoaksi. Ja EU:sta tulevia määräyksiä toteutetaan, että saadaan suomalainen kalastus väkisin väännettyä EU–muottiin. Tuhoisin seurauksin.

Ammattikalastajien määrä on 2000-luvulla puolittunut ja kehitys jatkuu. Varsinaisia ammattikalastajia on Suomessa nykyään jo vähemmän kun Saimaalla norppia. Nykyiset toimintatavat tekevät perinteisen rannikonläheisen kalastuselinkeinon pian jäljelle jääneidenkin osalta mahdottomaksi. On ihan oikeasti viimeisiä hetkiä siirtää byrokraattien toimenpiteet, jotka siis toistaiseksi ovat keskittyneet perheemme ruokapöydän ei-toivottujen ruokavieraiden lisäämiseen, niiden vähentämiseen siedettävälle tasolle. Aikaa ei enää ole uusien komiteoiden ja työryhmien perustamiseen ja ikävien asioiden niihin hautaamiseen. Nyt pitää poliitikkojen ja virkamiesten toimia.

Yksi hylje syö päivässä noin 6 kiloa kalaa vuoden jokaisena päivänä, vuodessa noin 2 tuhatta kiloa, merimetsokin toistasataa. Suomalainen kotimaista kalaa koko vuoden aikana noin neljä kiloa. Pitäisikö olla huolissaan? Kyllä pitäisi.

Paavo Paju, Hamina,
kesähankolainen,
Länsi-Uudenmaan kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet