Lukijalta: Miksi kiintiöpakolaisia Haminaan?

Antti Pakkanen ja Janne Nyholm viittaavat kirjoituksessaan (KySa 26.6.) valtuustoaloitteeseemme, joka on luettavissa Haminan kaupungin sivuilta 16.6. olleen kokouksen pöytäkirjasta. Mielestämme Haminalla on nyt oiva mahdollisuus toimia inhimillisesti hädänalaisten ihmisten auttamiseksi ja samalla rakentaa maailmanluokan pikkukaupungin tulevaisuutta.

Kiintiöpakolainen on henkilö, joka on joutunut lähtemään kotimaastaan tai maasta, jossa asuu pysyvästi, toiseen maahan ja joka ei voi jäädä asumaan maahan, johon on paennut. Kiintiössä valitut pakolaiset eivät asu vastaanottokeskuksessa, vaan he muuttavat suoraan kuntaan asumaan. Pakolainen voi tulla Suomeen vasta, kun kuntapaikka ja asunto ovat löytyneet. Kunta saa valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumispalveluiden järjestämisestä.

Vuosina 2001–2019 Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä on ollut 750 henkilöä vuodessa. Tänä vuonna vastaanotetaan 850 pakolaista. Suomi painottaa kiintiöpolitiikassaan erityisesti haavoittuvimpien ryhmien uudelleensijoittamista. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi lapsiperheet ja vaikeassa asemassa olevat naiset (lesket, yksinhuoltajat, yksinäiset).

Haminan asukasluku on ollut jo pitkään laskussa. Syynä on alhainen syntyvyys ja sen kautta pienenevät nuoremmat ikäluokat. Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on inhimillisen toiminnan lisäksi mahdollisuus vaikuttaa ikärakenteeseen ja kaupungin elinvoimaisuuteen.

Aarni Ahtola, puheenjohtaja

Anna-Liisa Luova, sihteeri

Haminan Vihreiden valtuustoryhmä

Vesa Koskiaho

Ajatteleva Hamina -valtuustoryhmä