Lukijalta: Hengellinen sanoma ei tule esiin seurakunnan päätöksenteossa

Tekstareissa on kyselty, miten ehdokkaiden mielipiteet kirkollisissa asioissa tulisi tietoisuuteen. Kymen Sanomissakin oli julkaistu vain ryhmien johtohenkilöiden ylimalkaiset mielipiteet, mikä ei antanut minkäänlaista kuvaa ryhmien yksittäisten ehdokkaiden mielipiteistä.

Jonkinlaista osviittaa ehdokkaiden mielipiteistä voi saada menemällä vaalikoneelle, toki sekään ei välttämättä auta, kun eivät kaikki ehdokkaat siellä ole – mitä olen aina ihmetellyt..

Seurakuntavaaleja on yhteiskunnassamme aina pidetty vähän toisarvoisina.

Ainoa ryhmittymä on ollut Seurakuntademarit, jonka edustaja toi melko tyhjentävästi ryhmänsä aatteet esiin. Toki ei siinäkään kirkon pääasiallinen tehtävä tullut millään lailla esiin, ”pukinsarvet” kylläkin.

Ei sekään vielä tuo valtuutetun mielipidettä julki, vaikka on istuttu edustajana jo vuosikaudet. Keskustelin kerran ystäväni kanssa, miten kirkon hengellinen sanoma tulee valtuustossa päätöksenteossa esiin. Vastasin, että hyvin vähän, jos ollenkaan. Ystävä sanoi, että eikö siellä ole niitä tosi uskovaisiakin. Minun täytyi vastata hänelle, että valitettavasti monenkaan en ole kuullut kahden valtuustokauteni aikana sanovan sanaakaan. Mitä suuremmalla äänimäärällä on valittu ja mitä uskovaisemman maineessa julkisuudessa on, sitä vaitonaisempi kokouksissa on.

Miksihän sinne pitää pyrkiä, jos ollaan sitten niin passiivisia. Minusta se on, jos ei nyt aivan äänestäjien pettämistä, niin ainakin aliarvioimista. Niin että kannatta ottaa vähän enemmän selvää ehdokkaastaan.

Seurakuntavaaleja on yhteiskunnassamme aina pidetty vähän toisarvoisina. Mutta ei se niin ole, ne ovat oikeasti tärkeimmät vaalit yhteiskunnassamme. Mitä paremmat välit meillä on tuonne ”yläkertaan”, sitä paremmin meillä menee. Hyvinvointi tulee vähän niin kuin kaupan päälle.

Ei tarvitse kuin seurata maita missä on kristinusko vallalla, niin siellä on hyvinvointi. Näin on meilläkin: millä paikkakunnalla on kristinusko vallalla, siellä on myös menestystä.

Toki länsimaissa on alkanut näkyä kristinuskosta luopumista niin kuin kuulin tv:stä, kun jopa Vladimir Putin ihmetteli ”miksi länsimaat ovat luopuneen kristinuskostaan”?

Antti Torkkeli, Kotka