Lukijalta: Rakennetaanko Kymenlaaksoon omaa ”Berliinin muuria”?

Maakunnan yhteisen palvelurakenteen valmistelu on vauhdissa Kymenlaaksossa. Tähtäimessä on vuoden 2020 alusta käynnistyvä sote- ja maakuntauudistus, joka siirtää kunnilta useita tehtäviä maakunnan vastuulle. Me muutosagentit olemme olleet mukana sote-valmistelussa noin puolitoista vuotta ja vakuutumme päivä päivältä enemmän siitä, että erityisesti sote-palveluiden järjestäminen maakuntatasoisesti on asiakkaiden kannalta erittäin järkevää. Meidän ei tule kuntina kilpailla pätevistä sosiaalityöntekijöistä, lääkäreistä tai muista ammattilaisista, vaan on aika yhdistää voimat! Näin pystymme jatkossa tarjoamaan yhä monipuolisemmin tukea sitä tarvitseville ja järjestämään palvelut tarkoituksenmukaisesti ja mahdollisimman oikea-aikaisesti.

Kymenlaakso mielletään historiansa vuoksi kaksinapaisena ja hieman riitaisenakin maakuntana, ja edelleen samaa viestiä olemme saaneet kuulla myös ministeriön suunnalta valtakunnallisissa muutosagenttien tapaamisissa. Positiivinen valokeila kuitenkin kääntyi maakuntaamme, kun viime vuoden syksyllä vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän valmistelu alkoi. Uutinen kuntayhtymävalmistelun alkamisesta nosti Kymenlaakson kertaheitolla maakuntien ”ykköskoriin”. Tällä päätöksellä viestimme tavoitti todella sloganin: ”Kymenlaaksos tehää yhes”. Valmistelun parasta antia on ollut se, että valmistelijoiden vahvana tahtotilana on asettaa asiakas keskiöön. Me muutosagentit huolehdimme osaltamme siitä, että valtakunnalliset tavoitteet ja muissa maakunnissa hyväksi todistetut palvelumallit tavoittavat myös Kymenlaakson. Oli kyseessä sitten lapsiperheiden tai ikääntyneiden palvelut.

Erityisesti sote-palveluiden järjestäminen maakuntatasoisesti on asiakkaiden kannalta erittäin järkevää.

Nyt olemme kuitenkin jälleen vedenjakajalla. Sote-kuntayhtymä valmistelu takkuaa ja on joidenkin viestien mukaan jopa vaarassa kaatua. Ottamatta kantaa siihen, kuka on oikeassa tai kenen pitäisi antaa omasta kannastaan periksi, toivomme, että tähtäämme kaikki yhteisen maakunnallisen tahtotilan löytymiseen. Nostakaamme nyt itsemme kuvitteellisesti helikopterilla ylös ja tarkastelkaamme asiaa sieltä käsin. Lintuperspektiivistä on hyvä tutkailla, näemmekö kulttuurillisesti ja maantieteellisesti rikkaan ja hyvinvoivan alueen monine mahdollisuuksineen. Vai näemmekö alueen, jossa riita ja eripura kuihduttavat kaiken hyvän alleen ja henkinen ”Berliinin muuri” halkoo läpi maakunnan syventäen entisestään kuilua etelän ja pohjoisen välille.

Me lupaamme omasta puolestamme edistää yhdessä tekemisen meininkiä ja tehdä töitä maakunnan asukkaiden hyväksi.

Tommi Reiman, ikääntyneiden muutosagentti Ninni Taavitsainen, lapsiperheiden muutosagentti