Lukijalta: Leninin patsaalla on oikeutuksensa—Ei Lenin virheetön ollut, mutta vallankumousjohtajat harvoin ovat

Leninin patsaalla Kotkassa on oikeutuksensa. Leninin toiminnalla oli välillisesti suuri merkitys Suomen itsenäistymiselle. Ilman Venäjän vallankumouksellisia Suomi ei olisi julistautunut itsenäiseksi 6. joulukuuta 1917. Ruotsi eivätkä muut länsivallat suostuneet tunnustamaan Suomen itsenäisyyttä ennen kuin entinen emomaa Venäjä tekee sen.

Svinhufvudin johdolla suomalaiset lähtivät hakemaan Leninin johtaman kansankomissaarien neuvoston tunnusta itsenäisyydelle, ja tunnustus saatiin 31. joulukuuta 1917. Yleisvenäläinen toimeenpaneva keskuskomitea hyväksyi lopullisesti Suomen itsenäisyyden 4. tammikuuta 1918. Näin se meni, mutta ei tunnu kelpaavan Suomen porvareille eikä äärioikeistolaisille. Kiittämättömyys on palkka Leninille.

Itsenäistymiseen ei siis tarvittu Mannerheimia eikä jääkäreitä. Olisi hauska tietää, miten suomalaiset porvarit ajattelevan itsenäistymisen tapahtuneen siinä tapauksessa, että Venäjän vallankumouksellisia ei olisi ollut lainkaan. Tehkää vaikka rautalangasta malli, miten tsaarin vallan ja armeijan alta olisi vapauduttu. Lenin olisi voinut palvella tsaaria valtion pikku virkamiehenä elämänsä ajan. Ei Lenin virheetön ollut, mutta vallankumousjohtajat harvoin ovat.

Entäpä Suomen "vapausjohtaja" Mannerheim? Suomen sisällissodan jälkeen Mannerheim näännytti nälkään, janoon ja tauteihin itsenäistyneessä Suomessa vajaat 14 000 ihmistä vuonna 1918. Lisäksi Mannerheim teloitutti vajaat 9 500 suomalaista. Miehiä, naisia, tyttöjä, poikia ja vanhuksia. Aivan samanlaisia ihmisiä, joita tänä päivänä tulee vastaan turuilla ja toreilla. Eiköhän Mannerheimilla ole takarivin taavin paikka eurooppalaisten 1900-luvun mulkeroiden osastossa? Porvareiden mielestä tietenkin Mannerheim oli hyvä tapattaja, Lenin huono.

Pentti Heinonen, Hamina

Luetuimmat