Lukijalta: Kuntien verotuloihin maahanmuutolla ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä

Jälleen kerran saimme tutustua Juho Eerolan (ps.) loistavaan järjenjuoksuun. Eerola otti kantaa kuntien verotulojen hitaaseen kasvuun ja sysäsi syyn maahanmuuttajien niskaan (KySa 30.8.). Kuitenkaan hänellä ei ole esittää yhtään konkreettista faktaa, ainoastaan pelkkiä olettamuksia.

Eerolan mielestä "todennäköisin selitys" esimerkiksi pääkaupunkiseudun kasvukuntien verotulojen supistumiselle on, että alueelle muuttaa henkilöitä, jotka eivät kerrytä veropottia, vaan ovat enemmänkin saamapuolella. Näennäisesti väite saattaisi pitää paikkaansa, mutta on vain kapea osatotuus. Huomattavasti enemmän verotuloihin vaikuttavat alueen elinkeinoelämän rakenne, investoinnit, kauppa- ja yhdyskuntapoliittiset tekijät sekä yleinen työllisyysaste. Miksi Eerola ei noteeraa näitä seikkoja, vaan kohdistaa huomionsa pelkästään maahanmuuttajiin?

Yksiselitteisiä syitä kuntien verotulojen kasvun hiipumiselle ei ole.

Huikein älyllinen huipennus löytyy lauseesta: "Erityisesti arabiaa, somalia, tai afgaanikieliä äidinkielenään puhuvien henkilöiden työttömyysprosentti on paljon kotoperäisiä kieliä puhuvia korkeampi." Mistä ihmeen perussuomalaisten aapisesta tällainen itsestään selvä viisaus on löytynyt? Eipä silti, jos nämä arabimaista tulleet ihmiset olisivat täystyöllistettyjä, silloin huudettaisiin kurkkutorvi punaisena, että maahanmuuttajat vievät kantasuomalaisten työpaikat.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) haastattelusta (KySa 28.8.) käy hyvin ilmi, että yksiselitteisiä syitä kuntien verotulojen kasvun hiipumiselle ei ole. Esimerkkinä hän mainitsee Espoon korostaen samalla, että espoolaiset eivät itsekään tiedä syytä tällaiselle kehitykselle. Mutta Eerola tietää. Hänen mielestään alueella tapahtuva väestönvaihdos "saattaa olla" yksi osatekijä.

Historiasta olemme oppineet, että kun jotain asiaa hokee riittävän pitkään, niin siihen alkaa uskoa itsekin. Kuntien verotuloihin maahanmuutolla ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä. Päinvastoin: pääkaupunkiseudulla korostetaan voimakkaasti tarvetta kasvattaa maahanmuuttoa alueen talouden ja kehityksen turvaamiseksi. Tästä huolimatta jotkut poliitikot pitävät meteliä marginaalisista ilmiöistä turvatakseen oman poliittisen tulevaisuutensa. Jos ei muuten, niin syrjimällä maahanmuuttajia kerta toisensa jälkeen.

Jukka Poikolainen, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset