Lukijalta: Kutsumismuoto luo asenteita— Eläimen näkökulmasta sanamuodolla ei ole mitään väliä, vaan yhteydellä

Hannu Eklund sivuaa Kymen Sanomissa 1.9 eläimen ongelmakäyttäytymisen kehittymistä inhimillistämisen seurauksena. Tarkastelisin tilannetta kuitenkin hieman eri tavoin. ”Hänestä” on vaikeampi puhua negatiiviseen sävyyn, kuin ”siitä typerästä piskistä”. Se typerä piski on tällöin leimattu käyttäytymisensä perusteella. Nyt sitä kohdellaan typeränä. Ihmisten luomaa leimaa on usein vaikea muokata, vaikka eläin käyttäytyisikin eri tavoin uudessa samankaltaisessa tilanteessa. Koen, että tällaisesta asennoitumisesta ei ole kenellekään mitään hyötyä.

Jokainen eläin lajista riippumatta on yksilö. Yksilöillä on lajityypillisiä, mutta myös yksilöllisiä tarpeita, jotka ohjaavat käyttäytymistä. Käyttäytymistä ohjaavat muun muassa myös eläimen fyysinen tila, oppimishistoria ja ympäristö. Jos tuntuu, ettei eläin osaa suomea, on hyvä aika katsoa peiliin, sillä omistajalla on vastuu vihjeiden luomisessa merkityksellisiksi omalle eläimelleen. ”Istu” ei tarkoita koiralle mitään, jollei sanalliselle vihjeelle ole luotu assosiaatiota käyttäytymiseen, jossa takapuoli laitetaan maahan. Eläimen näkökulmasta sanamuodolla ei ole mitään väliä, vaan yhteydellä. Vihjeestä tehdyn käyttäytymisen seurauksilla.

Jokainen eläin lajista riippumatta on yksilö.

Ihmisten käyttäytyminen eläimiä kohtaan on usein perusteetonta, sillä lajien välillä vallitsee ymmärrysongelma. Roskapussin kaapista kaivanut ja palasiksi repinyt koira on yrittänyt hankkia itsellensä ruokaa, ei mikään typerä yksilö. Roskien levittäminen on siis vain ihmiselle ongelma, jonka saa helposti ratkaistua laittamalla kaapin lukkoon ja tarjoamalla koiralle jotakin muuta lajille tyypillistä käyttäytymistä, joihin kuuluu koiralla esimerkiksi ruoan etsiminen.

Vallan janoaminen taas on ihmiselle lajityypillistä, mutta koiralle tai hevoselle ei. Eläimen näkökulmasta selviytyminen on tärkeintä ja paljon helpompaa, jos joku luotettava taho ohjaa turvalliseen ympäristöön, veden ja ruoan luo. Tällaista yksilöä kannattaa seurata. Tutustu eläimeesi, mikä on sille lajina tyypillistä ja mitä käyttäytymisiä se ilmentää yksilönä. Käyttäytyminen on muokattavissa kouluttamalla ja toimimalla ennemmin tiiminä kuin vastakkaisina pelaajina. Ymmärrysongelma on meidän jokaisen ”eläimellisen” ratkottavissa, jos annamme siihen mahdollisuuden.

Maikki Kiilavuo, eläintenkouluttaja, Hamina

Luetuimmat

Uusimmat uutiset