Lukijalta: Selvästi ylisuuria, ”järjesteltyjä” eläkkeitä voisi verottaa enemmän kuin tavallisia palkkatuloja

Vihreät, jotka ovat aina halunneet heikentää ammattiyhdistysliikkeen vaikutusta, ovat nuorisojärjestönsä kautta lähteneet murentamaan yhtä työväenliikkeen perusmuureista – ansiosidonnaisuuteen perustuvia eläkkeitä. ”Herroilla” on toki ollut vanhuuden turva jo tsaarin hallitessa Suomea, mutta tavallisille työntekijöille eläke on pitkän kamppailun tulos.

Vihreä nuoriso lähtee siitä, ettei eläkeläisten määrän kasvusta huolimatta työntekijöiden eläkemaksuja korotettaisi, elleivät palkat nousisi vastaavasti. Jos yhteenlaskettu eläkkeiden perustana oleva palkkasumma pienenisi, niin myös eläkkeitä pienennettäisiin.

Elinkeinoelämän keskusliitto luonnollisesti ilahtui esityksestä.

Elinkeinoelämän keskusliitto luonnollisesti ilahtui esityksestä. Merkitseehän se sitä, että entistä pienempi osuus työntekijöiden työn tuloksesta tulisi työntekijöiden hyväksi. Myös työturvallisuusmenoista voitaisiin säästää, kun tapaturmista seuraavat eläkkeet eivät enää vaikuttaisi työnantajien eläkevakuutusmaksujen suuruuteen.

Vaikka vihreät mielellään esiintyvät kansantalouden erityistuntijoina, eivät he ole ottaneet esityksessään huomioon tuottavuuden kasvua. Tuottavuuden kasvu on tähän mennessä korjannut monet sosiaalipolitiikan indekseistä aiheutuneet ongelmat, ja on oletettavaa, että tuo korjaava liike toimii myös tulevaisuudessa.

He ovat myös sivuuttaneet eläkejärjestelmässä olevat ”porsaanreiät”, joiden ansiosta jotkut saavat eläkettä aivan omilla ehdoillaan, sekä veropakolaiset, joille eläkkeet maksetaan sellaisiin maihin, joissa voi sopia itselleen sopivasta verotuksen tasosta.

Edellä mainitut ongelmat voitaisiin ratkaista muuttamalla verotusta. Suomesta maksettavia eläkkeitä verotettaisiin suomalaisten taulukkojen mukaan ja eläkkeen saaja voisi vähentää tuosta verosummasta oleskelumaahan maksamansa verot. Selvästi ylisuuria, ”järjesteltyjä” eläkkeitä voisi verottaa enemmän kuin tavallisia palkkatuloja.

Esitimme aikoinaan sosiaaliturvajärjestelmän yhtenäistämistä siten, että kaikki korvaukset maksettaisiin aiempien verotettujen tulojen perusteella, samalla korottaen pienimpiä tuloja ja alentaen suurimpia etuuksia. Se ei tietenkään saanut tulta purjeisiinsa. Sosiaaliministeriön virkamies tylytti: ”Suurituloiset eivät tule tuota hyväksymään”.

Markku J. Kekäläinen, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset