Lukijalta: Kiinan presidentin esittämään yhteistyötarjoukseen kannattaisi tarttua

Vertaillaan aluksi kiinalaisia vaikkapa eurooppalaisiin. Euroopalla on komea ja sotainen historia aina Rooman valtakunnasta lähtien. Sen jälkeen kaikki merkittävimmät eurooppalaiset valtiot ovat vuosisatojen saatossa osoittaneet halunsa ja kykynsä vaikuttaa muun maailman asioihin. Lasken tässä yhteydessä Yhdysvallat kuuluvaksi tähän samaan jatkumoon, vaikka se sijaitseekin eri mantereella.

Tämä muun maailman "haltuunotto" ja siihen vaikuttaminen on tapahtunut väkivalloin ja pakottamalla muun maailman kansat hyväksymään eurooppalaiset arvot ja jopa puhumaan eurooppalaisia kieliä.

Konkistadorimentaliteetti on kuvannut hyvin voimakkaimpia eurooppalaisia valtioita menneillä vuosisadoilla. Ja sitten vielä kirsikkana kakun päällä kaksi Euroopasta alkanutta maailmansotaa. Tosin toisesta maailmansodasta lähtien Euroopassa on ollut varsin rauhallista Jugoslaviaa ja Ukrainaa lukuunottamatta, mutta historia on painolastina.

Kiinalaiset ovat erilaisia. Sen todistaa heidän historiansa. Dynastioiden historia kertoo tuhansia vuosia sitten käydyistä jatkuvista sodista, miten kiinalaiset osaavat myös tappaa toisiaan, mutta he tekivät sen omien rajojensa sisällä, eivät muualla.

Eräs selitys kiinalaisten rauhanomaisuuteen on kiinalaisella filosofialla. Taolainen filosofia on elämänfilosofia, joka kuvastaa ihmisen yhteyttä luontoon ja kosmokseen. Toinen merkittävä kiinalainen filosofia on kongfutselaisuus. Se on moraalinen ja yhteiskunnallinen oppi. Sen tärkeimmät hyveet ovat inhimillisyys, oikeudenmukaisuus uskollisuus ja viisaus. Kongfutselaisuuden perusperiaatteena on parantaa ja lisätä hyvinvointia yhteiskunnassa.

Kiinan kansantasavalta syntyi 1949 kommunistisen puolueen voitettua sisällissodan. 1978 puolueen johtaja Deng Xiaoping muokkasi sosialistista talousjärjestelmää tehokkaammaksi. Se on huomattu muualla maailmassa Kiinan huikeana taloudellisena ja poliittisena nousuna. Ja tällä vuosituhannella Kiina on alkanut puhua tarpeesta saada maailma jonkinlaiseen järjestykseen, pois kaoottisesta tilasta.

Niinpä presidentti Xi Jinping sanoi YK-puheessaan Genevessä 2017, että "Kiina on valmis rakentamaan kaikkien muiden YK-valtioiden ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa ihmiskunnan yhteistä jaettua tulevaisuutta."

Jouko Koivistoinen, Kotka