Lukijalta: Nuoriin voi aina luottaa

Kymen Sanomat julkaisi (2.1) ansiokkaan artikkelin Kymenlaakson nuorten ongelmista otsakkeella ”Ääntä tulee vaatia”, vaatimuksen esittivät Kymenlaakson kunnalliset nuorisovaltuutetut.  

Pyhtääläinen nuorisovaltuutettu kantoi huolta Pyhtään ”mopotallin” tilanteesta. Kirjoituksesta kävi ilmi, että kunta on tehnyt päätöksiä mopotallin toimintaan liittyen, mutta nuoria ei ole kuultu. Mopotallin yllättävästä ongelmasta oli myös artikkeli (10.12) tämän lehden sivuilla otsikolla ”Mopotallin pitää muuttaa”.

Tuntematta paremmin mopotallin toimintaa tai mahdollisia sopimuksia pidän Pyhtään kunnan esittämän päätöksen perusteluja varsin erikoisena. On todella valitettavaa, jos nuorten aktiivisuus tuomitaan ja aletaan muokata toimintaa aikuisten tahdon mukaiseksi.

Sopimukset voidaan purkaa, mutta rekisteröidyn yhdistyksen toimintaan ei kuntapäättäjillä ole valtuuksia.  Yhdistyksen asioista päättävät yhdistyksen jäsenet. Ei kuntapäättäjillä ole oikeutta puuttua itsenäisen yhdistyksen toimintaan. Mikäli lehtikirjoituksessa mainittu yhdistys on nuorten hallinnoima rekisteröity yhdistys, toiminnan jatkamiselle ei ole esteitä.Toimintaa voidaan jatkaa yhdistyksen sääntöjen määräämällä tavalla. Kyllä nuorten oma-aloitteista toimintaa tulisi kuntienkin tukea ja kannustaa, yhteistyökumppaneina nuoret ovat luotettavia, kun he kokevat, että heihin luotetaan ja ääntä kuullaan.

Näin oli tilanne myös -80 luvulla Neuvottomassa, kun kylän raiteilla liikkui paljon nuoria, eikä nuorisolle tarkoitettuja tiloja ollut käytettävissä. Vehkalahden kunnan iltaohjaajana opin tuntemaan nuoret ja heidän huolensa. Uuden koulun ruokala ja liikuntasali eivät enää tarjonneet nuorille riittävästi virikkeitä. Tietoisena kylän vanhan koulun tilojen vapautumisesta perustimme nuorisoyhdistyksen ja saimme koululta kaksi luokkahuonetta, joihin kunnostimme nuorten voimin kerhohuoneen disco-laittein, kuntoilusalin, skate-rampin, biljardihuoneen ja buffetin. Itse rakennetut toimintatilat koettiin nuorten osalta omiksi, 14 vuoden aikana häiriöt ja ongelmatilanteet olivat harvinaisia.

Haluaisin näin rohkaista ja kannustaa pyhtääläisiä nuoria jatkamaan mopotallin toimintaa itsenäisenä yhdistyksenä, jäsenten tahtoa sekä yhdistyksen säännöissä määrättyä toiminnan tarkoitusta toteuttaen, paremman huomisen hyväksi.

Aulis Huikko, Hamina