Lukijalta: Leniniä juhlitaan ensi vuonna Kotkassa—Syntymästä tulee keväällä 150 vuotta

Leninin patsaasta ollut juttu(kySa 13.10.) kirvoitti minun kertomaan joitakin asioita. Noudimme kaupunginjohdon autolla, Liisa Taskinen ja minä, koppalakkisen kuljettajan autoa ajaessa Mati Varikin ja kuvanveistäjän ja Allan Murdmaan, puistoarkkitehdin, Helsingistä juhannusaaton aattona 1978. Kaupungin johto oli tuolloin Kaupunkiopistolla.

Sain myös tehtäväksi järjestää vieraille ohjelmaa juhannuksen ajaksi. Sen hoiti tuolloinen Meripirtin johtaja Vesa Komonen veljensä kanssa Suomenlahdella veneillen. Tallinalaiset vieraat laativat paikan päällä suunnitelmat patsaasta ja sen ympäristöstä. Sitten takaisin Tallinnaan työhön.

Seuraavana vuonna 1979 patsas sitten saapui rekan lavalla jalustoineen ja alkoi pystytys, josta on olemassa kuvasarja, kuin myös paljastustilaisuudestakin. Kuvassa satamäärin vieraita ja kotkalaisia päättäjiä ja yleisöä.

Lenin syntyi 22.4.1870 Simbirskissä. Siitä on ensi vuonna kulunut 150 vuotta. Juhlintaa parhaillaan suunnitellaan useissa järjestöissä. Kotkassa tulee olemaan tapahtuma, jonka puitteet ja järjestäjät selviävät joulukuussa. Parhaimmillaan voidaan odottaa laajaa suomalaisen akateemisen marxilaisuuden edustusta Kotkaan. Marxilaisuuden ollessa työväenliikkeen aatteellinen perusta laajasti, osallistuu osa siitä tapahtumaan. Kansainvälistä edustusta saapunee myös. Kotkan kaupungin edustajia odotan ainakin patsaalla tapahtuvaan kunnianosoitukseen ja kukkien laskuun.

Kulttuurianti laulujen merkeissä kuulunee asiaan.

Esa Lassi, Kotka