Lukijalta: Eläkkeiden korotukset sivuutettiin puoluekokouksissa

Viikonvaihteessa 9.–10.6. pitivät kaksi eläkeläisten asioiden vastustajapuoluetta kokouksiaan. Sekä kokoomus että keskusta kaikkine edustajineen vastustavat Suomen eläkeläisten eläkkeiden nostoa kynsin hampain. Noin 77 000 ihmisen allekirjoittama kansalaisaloitekin eläkeindeksin suhteen ylimielisinä hyllytettiin.

Tämä on sitäkin ihmeellisempää, kun tiedetään Suomen talouden olevan pitkässä nousukaudessa. Se näkyy puunjalostusfirmojen hyvistä tuloksista, metalliteollisuuden täysistä tilauskirjoista, työllisyyden nousussa ja työttömyysrahaston muuttumisesta ylijäämäiseksi. Käänteen ovat mahdollistaneet parantunut työllisyys ja suomalaisten kasvaneet palkkasummat (Maaseudun Tulevaisuus, Metsämäki 8.6.).

Hallitus on aliarvioinut myös kaikkien muiden leikkausten uudelleenarvioinnin ja useimpien poistamiset varattomilta kansalaisilta. Esimerkiksi kunta-alan palkkoja korotettiin vappuna 1,25 prosenttia sekä vuoden 2019 alussa taas 1,2 prosenttia järjestelyeränä. Lisäksi tulee tammikuussa sovittava tuloksellisuuslisä ja 1.0 prosentin lisäys taas ensi vappuna (ES 8.6.).

Varaa on nostaa palkkoja taas tuntuvasti nousukaudessa. mutta todellista epäisänmaallisuutta on pitää eläkkeet ja muut leikkaukset sosiaalietuuksiin ennallaan. Uudet vaalit ovat ensi keväänä, ja silloin ne, jotka ovat joutuneet leikkureiden kohteeksi ja kaikki eläkeläiset, voimme vaikuttaa demokratian keinoin, mitä nousukaudessa teemme.

Pertti Mela, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat