Lukijalta: Lenin-patsaan sanoma on jyrkässä ristiriidassa kaupunkimme nykytodellisuuden kanssa

Esa Lassi esitti 30.8. Kymen Sanomissa liikuttavan Lenin-uskovaisia mielipiteitä Kotkan Lenin-patsaasta ja itse Leninistä. Mutta onko Leninin perintö patsaan ja kiitoksen arvoinen? Lenin ei voinut antaa Suomelle itsenäisyyttä. Suomi julistautui itsenäiseksi. Jos Leninistä on pyritty tekemään erityisen väkivallan kannattaja, ollaan suuressa kiitollisuuden velassa Leninille itselleen. Elokuussa 1918 Leninin antoi Penzan kommunisteille yhden lukuisista terrorikäskyistään, niin sanotun kulakkikäskyn:

"Toverit! Viidennen kulakkipiirin kapina on säälimättömästi tukahdutettava. Koko valtakunnan intressit vaativat sitä, koska nyt on kaikkialla meneillään viimeinen ratkaiseva taistelu kulakkeja vastaan. On luotava esimerkki. - 1. Hirttäkää (ja huolehtikaa siitä, että hirttäminen tapahtuu täysin kansan nähden) vähintään sata tunnettua kulakkia, rikasta ihmistä, verenimijää. 2. Julkaiskaa heidän nimensä. 3. Takavarikoikaa heiltä kaikki vilja. 4. Nimetkää panttivankeja eilisen sähkeen mukaisesti. - Tehkää tämä niin, että kansa satojen kilometrien säteellä saa nähdä, vavista, tietää, huutaa: he kuristavat verta imevät kulakit, he kuristavat ja tulevat kuristamaan kuoliaaksi jokaisen verenimijäkulakin. Sähköttäkää käskyn vastaanottamisesta ja toteuttamisesta. - Tervehdys Lenin. Hankkikaa todella kovaa väkeä.”

Lenin-patsas jatkaa osaltaan Kotkan vanhaa mainetta haisevana kommunistikaupunkina. Patsas on vuosikymmenten mittaan torjunut kapitalismiksi usein kutsuttua markkinataloutta, liiketoimintojen ja yrittäjyyden tuloa tänne. Patsaan sanoma on jyrkässä ristiriidassa kaupunkimme nykytodellisuuden kanssa. Patsas kuitenkin kertoo historiasta ja on itsekin historiaa, vaikka ei ehkä kovin mieltä ylentävällä tavalla. Museonurkka saattaisi olla patsaan oikea paikka.

Pertti Huhtanen, Kotka

Luetuimmat