Lukijalta: Onko puoluejohtajien osallistuminen hallitukseen perustuslain vastaista?

Olin lyhyen hetken poissa eläkeläisen toimipisteestäni ja niin kaatuivat sote ja hallitus. Ei voi enää mitään!

Lukemani ja kuulemani mukaan monissa puheissa ja varsinkin epäsosiaalisessa mediassa on moitittu pääministeriä ja muita ministereitä ennenaikaisesta vaalityöstä ja puolueensa edun ajamisesta. Miten se voi olla moitittavaa? Ministereinähän ovat toimitusministeristöksi muuttuneessa juuri kaatuneessa hallituksessa toimineet tärkeimmissä tehtävissä puolueiden puheenjohtajat. Heidän ensisijainen tehtävänsä on ajaa johtamiensa puolueiden etuja niin muodoin nyt juuri ennen vaaleja vaalityötä tehden. Vika on hallituksen muodostamismenettelyssä, joka on suorastaan perustuslain vastainen. Viimeaikoina perustuslaki on ollut monin tavoin esillä, mutta se tulisi ottaa esiin vaalien jälkeen hallitusta muodostettaessa ja nyt tulevasta pääministeristä keskusteltaessa.

Perustuslain 63 § ensimmäisessä momentissa määrätään: ”Valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.”

Puolueen toimihenkilön, varsinkin puheenjohtajan, tehtävä on erityisesti tuollainen ministerin tehtävien hoitamista haittaava ja luottamusta vaarantava. Puolueen puheenjohtajanhan tulee esisijaisesti hoitaa puolueensa asioita, ja aina varsinkin nyt ennen eduskuntavaaleja huolena on vaaleissa saatujen äänien kautta saavutettava kansanedustajien lukumäärä suoraan verrannollisena puolueen talouteen puoluetuen muodossa. Pohtikaamme kaikin puolin tuota puoluejohtaja-ministeri-ristiriitaa ja toivokaamme siihen korjausta! Mikäli perustuslainvastaisuus poistuisi ja ministerit olisivat vain ja nimenomaisesti ministereitä, kuten alkujaan on tarkoitettu ja hallitus hallitsisi hallitusti, ongelmat vähenisivät. Valitettavasti niin ei kuitenkaan taida tapahtua. Harmi!

Juhani Leinonen, Hamina