Lukijalta: Laiminlyönnit yksityisissä hoivayksiköissä pakottavat päättäjät konkreettisiin toimenpiteisiin

Vanhusten hoito on ollut Suomessa huonolla tolalla jo pitkään. Syyttävää sormea on turha kohdistaa resurssipulasta kärsiviin hoitajiin ja lääkäreihin. Kyse on poliittisista päätöksistä, joita ei ole uskallettu tehdä. Julkisuuteen tulleet vanhustenhuollon vakavat laiminlyönnit yksityisissä hoivayksiköissä pakottavat nyt päättäjät konkreettisiin toimenpiteisiin.

Hoitajat eivät tahdo jaksaa tehdä työtä, jossa he kohtuuttoman työtaakan ja kiireen vuoksi joutuvat tinkimään hyvästä hoivasta. Ala menettää kiihtyvästi työntekijöitä. Henkilöstökadon estämiseksi resursseja on pakko lisätä. Kristillisdemokraatit esittivät vaihtoehtobudjetissa rahoitusta tuhannelle lisähoitajalle. Tämä ei kelvannut muille. Nyt ääni kellossa on muuttunut.

KD ajoi vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista kansalaisaloitteella jo viime vuonna. Keräyksessä mukana olleet vanhus- ja hoitajajärjestöt ehtivät kerätä 42 000 allekirjoitusta. Kiitos kuuluu jokaiselle vetoomuksen allekirjoittaneelle. Olin itse todistamassa, miten ihmiset halusivat osallistua ja kokivat muutoksen tarpeen. Nyt kun on sattunut ikäviä asioita ja räikeitä laiminlyöntejä, muutkin puolueet heräsivät. Toivon että tulevissa hallitusneuvotteluissa asiasta vallitsee yhteisymmärrys ja virka perustetaan. Tulemme pitämään tästä edelleen meteliä.

Mikko Almgren, kansanedustajaehdokas (kd.), Kotka

Kommentoidut