Lukijalta: Sote-uudistus poistaa nykyiset sosiaalitoimistot

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajama uudistus siirtäisi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun maakunnan liikelaitokselle. Suomeksi tämä tarkoittaa, että nykyiset sosiaalitoimistot katoavat, ja niiden tilalle tulee erityisiä sote-keskuksia, joista kaikki palvelut pitäisi saada keskitetysti.

Ongelmana on, että sote-keskukset voisivat olla joko julkisia tai yksityisiä, mutta yksityiset toimijat eivät voi perustuslain seurauksena tuottaa sellaisia sosiaalipalveluja, mitkä edellyttävät viranomaisen päätöstä. Tämän seurauksena asiakas voi joutua ensin käymään yksityisessä yrityksessä, mistä hänet ohjataan maakunnan liikelaitokseen.

Soten vuoksi tehty Kymijoen Työterveyden myynti Pihlajalinnalle oli erittäin lyhytnäköinen ratkaisu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi ongelman ratkaisuksi, että maakunnan sosiaalialan virkamiehiä voidaan sijoittaa ajoittain myös yksityisiin sote-keskuksiin, mutta tarvetta täytyy katsella maakunnissa ”tilanteen mukaan”.

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja tyrmää ministerin näkemyksen ja toteaa, ettei esitetty sote-keskus korvaa nykyistä sosiaalitoimistoa, kuten pitäisi, minkä vuoksi hän ei pidä uutta esitystä yhdenvertaisuutta toteuttavana.

Sipilä pyrkii ehdoin tahdoin romuttamaan nykyisen toimivan järjestelmän säästöjen varjolla, vaikka on täysin selvää, ettei uudistus kykene tuomaan säästöjä eikä edes paremmin toimivaa järjestelmää.

Hallitukset aikeet ovat kaatumassa omaan mahdottomuuteensa, minkä vuoksi kotkalaisten päättäjien ei tule toimia siten, kuin hallituksen sote- ja maakuntauudistus olisi jo toteutunut.

Soten vuoksi tehty Kymijoen Työterveyden myynti Pihlajalinnalle oli erittäin lyhytnäköinen ratkaisu, mistä erityiset "kiitokset" SDP:lle ja kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana toimivalle Sirpa Paaterolle. SDP onnistui jälleen kokoomuksen kanssa edistämään Kotkan huonoa hallintokulttuuria.

Petri Rissanen (ps.), Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.