Lukijalta: Lisää järkeä ja kunnioitusta liikenteeseen

Liikenteessä maassamme on kuolemantapausten kohdalla kääntynyt käyrä ylöspäin viime vuosiin verrattuna. Miksi maassamme kuolee niin paljon autoilijoita kuin edeltävinä vuosina? Liikennekulttuuri muissa Pohjoismaissa kuten Ruotsissa on paljon parempi kuin Suomessa. Nuorien kuskien kuolemantapaukset on nousseet esiin myös mediassa. Nuoret kuskit kokeilevat rajojaan ratin takana ja aina ei vauhti sekä Suomen sääolot kohtaa toisiaan ja silloin pelti rytisee ja henki lähtee.

Myös huumeet sekä lääkkeiden käyttö on tullut tutuksi maamme poliiseille käryn käydessä ratsian aikana. Ennen tätä syynä oli kuningas alkoholi, joka sai kortin kuivumaan määräajaksi. Sekin, että ajamaan opetellaan nykyään muualla kuin autokoulussa eli kotona isä, äiti tai joku muu lähisukulainen opettaa ajamisen salat nuorelle maamme teillä. Myös sekin, että pimeässä ajo oli ennen tiellä ja oikeissa olosuhteissa. Nykyään tämä asia hoidetaan simulaattorin avulla sisätiloissa, ettei kulu bensaa ja kuluteta muutenkin huonossa kunnossa olevia maanteitä.

Ajokortin voi saa jo aiemmin, kun ennen jos on hyvä syy esimerkiksi opiskelu toisella paikkakunnalla ja kulkuyhteys huono kodin sekä koulun välillä. Olemmeko menneet huonompaan suuntaan ajokorttiuudistuksen kanssa, kun liikennekuolemat ovat jo jokapäiväistä uutiskauraa lehdissä ja muissa medioissa. Mikä olisi se konsti, jolla nämä ikävät tapahtumat loppuisi ja käyrä kuoleman tapauksissa kääntyisi laskuun?

Maassamme on neljä vuodenaikaa ja pitää ajaa olosuhteiden mukaan eikä mitä tien poskessa oleva kyltti näyttää. Sekin, että pitää näyttää kavereille kuinka kova kuski on ja miten Bemari kulkee jytämusiikin pauhatessa autossa on yksi iso syy liikennekuolemiin.

Ei muuta kuin lisää oman järjen käyttöä ja tilannenopeuden oppiminen sään mukaan vähentää onnettomuusriskiä. Sekä kunnioittaa muita liikkujia maanteillä tuo turvallisuutta maamme ajokulttuuriin.

Risto Kolehmainen, Kotka

Uusimmat uutiset