Lukijalta: Otsolan koulun oirekyselyä ei ole vieläkään tehty

Olen hämmentyneenä seurannut Otsolan koulun sisäilmatilannetta. Olen ollut asiaan liittyen sähköpostitse yhteydessä useisiin henkilöihin, mutta kysymyksiini on lopulta vastannut Risto Karnaattu. Vastauksista huolimatta minua edelleen ihmetyttää Otsolan kohdalla muutama asia.

Ensinnäkin nämä laajat oirekyselyt, joita ei vieläkään ole tehty. Sain tähän kyllä vastauksen, että oirekyselyihin haasteita tuo vertailuaineiston saatavuus, ulkopuoliset vaikuttajat kuten siitepöly- ja flunssaepidemiakaudet, talven kuivan ulkoilman kausi, ennakkoon kärjistyneet riskikäsitykset ja huoli. Lisäksi ristiriitaisissa tilanteissa ei sisäilmakyselyä suositella tehtäväksi. Tämä on mielenkiintoista, sillä en itse keksi sellaista ajankohtaa Suomen olosuhteissa, ettei meillä olisi joku vuodenaika tai siihen liittyvä flunssa- tai siitepölykausi. Lisäksi ihmettelen, että onko olemassa sellaista sisäilmaongelmaa, josta kaikki osapuolet ovat heti alkujaan samaa mieltä?

Otsolan tulevaisuudesta piti saada tietoa kouluverkkoselvityksestä, mutta kuinka kävikään?

Toinen mietityttävä asia on se, että mitä meille kuntalaisille ja huolestuneille vanhemmille ei oikeasti kerrota. Esimerkiksi juuri Otsolassa ensiksi väännettiin siitä, että onko oireilijoita. Kyselijöille vastattiin, että kukaan ei ole ilmoittanut oireista. Olkoonkin, että jo tuolloin oli niin pahasti oireilevia lapsia, että he joutuivat vaihtamaan koulua tai esikoulua oireiden takia. Ja näitä lapsia on nyt jo useampia. Nykyisin sentään sisäilma-asiakirjat ovat nähtävillä kaupungin verkkosivuilla. Ja sieltä voimme lukea esimerkiksi, että Otsolasta on löytynyt kuuluisaa sädesientä jo liki 15 vuotta sitten. Mutta onneksi koulua on sentään tiivistetty, pariinkin otteeseen. Näin vaikka tiivistysten pitäisi olla vain väliaikainen ratkaisu ennen peruskorjausta, ei toista tiivistystä.

Otsolan tulevaisuudesta piti saada tietoa kouluverkkoselvityksestä, mutta kuinka kävikään? Ensinnäkin, Otsolan koulusta ei ole selvityksessä edes kirjattu sisäilmaongelmia vaikkakin Kotkan kaupungin sisäilmasivuilta voi lukea tutkimusta toisensa perään Otsolan ongelmista. Lisäksi selvityksessä esitetään koulu lopettavaksi 2030. Tästä herää kysymys, että jos Otsolan koulu on niin terve, niin miksi ihmeessä se lopetettaisiin samalla, kun uudisrakennuksia suunnitellaan toisaalle? Ja taas saman selvityksen mukaan peruskorjaukseen satsattaisiin 8,5 miljoonaa euroa vuosina 2027–2029. Miksi, jos koulu lopetetaan jo 2030? Ja miksi peruskorjaukseen, kun tuolla rahalla rakennettaisiin jo uutta?

Jään mietteineni odottamaan Otsolan seuraavan sisäilmatyöryhmän kokouksen muistiota, vastausta viimeisimpään sähköpostiini Karnaatulta sekä sitä, miten Kotkan liittyminen Satakunta-hankkeeseen etenee. Senhän valtuusto päätti jo ennen joulua. Ja onneksi päätti, sillä sieltähän pitäisi saada hyvät ohjeet myös vaikkapa niihin oirekyselyihin.

Laura Huikko, Kotka

Luetuimmat