Lukijalta: Demokratia saivartelee itsensä hengiltä

Tämän hetken Suomessa mikään vähänkään isompi asia ei etene mihinkään. Tulossa olevat eduskuntavaalit ovat liian lähellä, mutta ilmassa on muutakin. Meikäläisessä puoluekentässä on iät ja ajat ollut pakko tehdä kompromisseja, jotta jotain saataisiin aikaiseksi, mutta nyt jumitetaan omissa poteroissa rautakangenjäykkinä eikä nitkahdeta mihinkään.

Sote-soppa on tietysti päällimmäisenä. Kymmenen vuoden yritys on taas kerran valumassa kankkulan kaivoon. Kukkulan kuningas on perustuslakivaliokunta. Sen tulevaisuuden ennustelut soten suhteen ovat vähintäänkin värikkäitä. Siis ennusteet. Ihmisten, siis myös asiantuntijoiden, tulevaisuuteen näkemisen kyky on enemmän tai vähemmän kaltevalla pinnalla. Yleensä enemmän, todistaa historia.

Pilkunviilaajat ja saivartelijat ero puolueissa ovat sitten ihan oman lukunsa. Heille muistutukseksi seuraavaa: Meillä oli takavuosina vaikuttamassa suurehko joukko väkeä, jolla kantavana voimana oli ”maailman ensimmäinen tieteellisesti todistettu” oppirakennelma marxismi-leninismi, siis täydellinen viritelmä.

Sitten se joukko alkoi nipottaa ja saivarrella ja halkoa Marxin Kallen partakarvoja yhä tarkempiin osasiin. Seuraukset tiedetään. Nyt lienee useampi miniporukka, joka jatkaa toimiaan kuka ties missä ulottuvuudessa. Siinä yksi historianopetus nykyvaikuttajille. Voisi ottaa opiksi.

Tarkkana pitää tietysti olla, mutta päivitys tähän maailmanaikaan ei olisi pahitteeksi sekään.

Seppo Häkkinen, Taipalsaari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat