Lukijalta: Älä tuijota kenkiin, vaan sano moi ja hymyile!

Keskiviikkoillan MTV3:n uutiskevennyksessä ulkomaalaiset osuivat oikeaan arvioidessaan suomalaisten käyttäytymistä. Katsotaan maahan tuijotellen omiin kenkiin eikä varsinkaan hymyillä, saatikka katsottaisiin silmiin toisiamme.

Ihan samalta tuntuu itsestäni etenkin, kun lomailin ystävällisten ja huomaavaisten brittiläisten parissa elokuussa. Iso-Britanniassa on ihan luonnollista hymyillä, sanoa hello, how are you, neuvoa tietä, jos olet vähänkin eksyneen oloinen tai auttaa matkalaukun kantamisessa edes kysymättä! Lista on loputon... Tämä kaikki tarttuu lomalla ja itsekin huikkailee iloisesti hello. Jopa ihan pienet lapset tervehtivät ja nuoretkin ovat kohteliaita. Käytöstapojen puute konkretisoitui palattuani matkalta Helsinki-Vantaan lentokentälle, kaikki kohteliaisuus oli tipotiessään!

Nyt tarvittaisiin Suomeen perinteistä tapakoulutusta malliin Kaarina Suonperä. Omaan lapsuuteen kuuluivat luonnollisena osana käytöstavat, joita omat vanhemmat opettivat. Yritän jatkossa muistaa itsekin, miten tärkeää on olla ystävällinen ja hymyillä, vaikka täällä tönkköjen joukossa se tahtoo helposti unohtua! Hieman on kirjoituksessa toki liioitteluakin, mutta tältä tilanne vaikuttaa vasta äsken lomalta palanneena. Hymyilemisiin.

Nina Kokko, Lappeenranta

Uusimmat uutiset