Lukijalta: Jukka Poikolainen jälkiviisastelee

Ehdotan Jukka Poikolaiselle jatkosodan jälkiviisastelijan arvoa.

Myytinmurtaja Poikolainen paljasti meille (Kysa 9.12.) muun muassa sen, että lento-osasto Kuhlmeyn rooli Tali-Ihantalassa oli merkittävä. No, nyt tiedämme tämän mutta entä sitten? Onko se mitään pois suomalaisilta sotilailta? Samalla logiikallahan voisi nollata Neuvostoliiton, sillä se ei olisi ”hanskannut” natsi-Saksaa ilman liittoutuneiden ja USA:n massiivista lend & lease-apua. Sitä muuten ei Voiton päivänä muistella, vieläkään. Taistelussa Englannista RAF:n urhoollisimmat olivat tsekkejä, puolalaisia ja amerikkalaisia vapaaehtoisia pilotteja, mutta tämäkään ei vie arvoa brittilentäjiltä.

Poikolaisen arkistot avasivat myös, että suomalaiset sotilaat nappasivat huumeita jatkosodassa. Ihan totta? Minä veikkaan, että meistä jokainen olisi ollut valmiita samaan kestääkseen sodan fyysisen ja henkisen stressin. Heitto oli paitsi mauton, niin myös anakronistista läppää. Helppo huudella pusikosta, mutta senhän nämä "huumehörhöt" ovat Poikolaiselle lunastaneet.

Semantiikkaa ajopuuteoriasta, hyökkäyssodasta ja aseveljeydestä voi halkoa maailman tappiin saakka, mutta fakta on se, että Mannerheim ja suomalaiset sotilaat tekivät silloisessa maailmantilanteessa parhaansa, virheitäkin, mutta lunastivat meille parhaan mahdollisen lopputuloksen. Heille ei suotu jälkiviisastelun mahdollisuutta, kun ratkaisut oli tehtävä nyt ja tässä todellisuudessa.

Konsuli Marius, joka loi Rooman sotilasmahdin totesi, että sodassa keskinkertaisuus on nerokkuutta. Jokainen voi miettiä mitä se tarkoittaa. En tiedä, mitä Poikolainen olisi tehnyt paremmin. Varmasti hän antaa meille jonkun korkean eettisen ratkaisun. Kirjoitukseen vielä sen verran, että jälkimaailma voi arvostella ja siihen sillä on toki oikeuskin, mutta jos kunnioitus puuttuu, se on typerää. Jos maailma olisi mustavalkoinen, silloin täällä ei olisi todennäköisesti kuin yksi puhdasmielinen, lauantain kynäilijä.

Kari Karppanen, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet