Lukijalta: Tarkoittaako paikallinen sopiminen vain työehtojen heikentämistä?

Elinkeinoelämän järjestöt ja useat yritysjohtajat sekä heitä säestävät kansanedustajat puhuvat jatkuvasti paikallisen sopimisen lisäämisen puolesta. Varmasti hyväkin asia sinänsä, jos se tapahtuu luottamuksellisessa ja tasapuolisessa suhteessa.

Mutta keskustelussa rivien välistä paistaa vain valitettavasti se, että paikallinen sopiminen tarkoittaa työehtojen heikentämistä, kun yrityksellä on vaikeuksia, mutta sitä ei luvata, että palkat nousevat, jos tilanne on hyvä. Samoin puhutaan työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta. Mutta eikö yleissitovuus ole erityisesti rehellinen yrittäjän ja yrityksen etu niiden yrittäjien kanssa kilpailtaessa, jotka ovat epärehellisiä?

Sitä ei luvata, että palkat nousevat, jos tilanne on hyvä.

Eräs kohtalaisen kokoisen teollisuusyrityksen omistajajohtaja ihmettelee niitä kollegoita, jotka valittavat työvoimapulaa, mutta samaan aikaan hakevat uusia työntekijöitä työehtosopimusten minimiehdoilla. Hän ihmettelee, etteikö markkinatalous toimikaan näin päin.

Hänen yrityksensä saa osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa, mutta se edellyttää vähintään 2—3 euroa korkeampaa tuntipalkka mitä alan työehtosopimus tarjoaa. Eli onko osittain niin, että työvoimasta on pulaakin, mutta onko pulaa etenkin niistä, joita ei saa töihin liian huonoilla työehdoilla?

Matti Piipari,

Kotka