Lukijalta: Krimistä käydään turhaa polemiikkia - Nyt vain peruttiin neuvostojohtajan tekemä itsevaltainen luovutuspäätös

Olemme Suomessa ja Euroopassa tottuneet siihen, että Venäjä ja etenkin Yhdysvallat johtavat maailmanpolitiikkaa, mistä mielestäni pitäisi päästä irti. Krimin niemimaa kuului Venäjä-Neuvostoliittoon satoja vuosia, kunnes Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hrustsov, joka oli syntyjään ukrainalainen, kävi sukulaisissa Ukrainassa ja vodkan ystävänä ilman kenenkään lupaa luovutti Krimin niemimaan Ukrainalle.

Krimillähän kävivät aikoinaan myöskin Ruotsin sotajoukot, joiden mukana myös suomalaiset kävivät valloitusretkellä. Kun Venäjä otti Krimin takaisin, niin länsimaat Englanti ja Yhdysvallat, jotka olivat avustaneet Ukrainan vallankumousta, julistivat Venäjälle kauppasaarron. Venäjän pelkona oli, että Ukrainan uusi johto olisi anonut Naton jäsenyyttä ja luovuttanut Krimin Naton joukoille. Itä-Ukrainan valloituksessa kyse oli siitä, että sotatilassa olevaa maata ei sääntöjen mukaan voisi valita Naton jäseneksi.

Republikaaninen puolue on aina Yhdysvalloissa osannut paremmin hoitaa ulkopolitiikan kuin demokraatit.

Nyt kun Yhdysvaltojen presidentti epäilee maansa tiedustelupalvelun pätevyyttä, niin varmaankin muistissa on ollut, kuinka tiedustelupalvelu sanoi aikoinaan, että Irakissa on joukkotuhoaseita ja niin päästiin Englannin kanssa hyökkäämään Saddam Husseinia vastaan. Joukkotuhoaseita ei kuitenkaan koskaan löytynyt ja Englannin pääministeri pyysi sitä anteeksi ja myönsi hyökkäyksen virheeksi.

Outoa, kun myrkytystapauksessa Englannin nykyinen pääministeri syytti ilman tutkintaa Venäjää juuri ennen maan presidentinvaaleja. Kahdentoista Venäjän tiedustelupalvelun karkotetun työntekijän syyttäminen juuri ennen presidenttien yhteistä tapaamista vaalien aikaisesta " hakkeroinnista" ei ollut sattumaa vaan tarkkaan harkittua. Vaikka demokraatit vaalit hävisivät, niin asiat pitää pystyä aina todistamaan, sillä nyt oli kuitenkin erittäin tärkeä tapaaminen koko maapallon kannalta. Republikaaninen puolue on aina Yhdysvalloissa osannut paremmin hoitaa ulkopolitiikan kuin demokraatit niin kuin nyt Barack Obama viimeksi – vaikka saikin maan sisäisiin asioihin uudistuksia.

Suomalaisten kannalta Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyö olisi erittäin tärkeä asia, johon ei tulisi laittaa "keppiä" rattaisiin. Paljon on käyty turhaa polemiikkia Krimistä, jonka omistaminen luulisi olevan itsestäänselvyys.

Onko sekään viisasta, kun Yhdysvallat on Ukrainan vallanvaihdon jälkeen avustanut Ukrainaa lähes miljardin euron summalla aseostoihin? Ei se ainakaan rauhan saavuttamista suuremmin auta, ruokaan avustukset kyllä olisivat paikallaan.

Aulis Soukka, Hamina