Lukijalta: Negatiivisista repimisjutuista positiivisiin rakentamisvaihtoehtoihin

Hannu Eklund jatkaa kaunaisuutensa suoltamista kirkkoa ja uskontoa vastaan. Kritiikkiä tarvitaan, mutta jatkuva rääpiminen on sekä helppoa että halpahintaista.

Eivätkö lukijat ansaitse jotain positiivista ainaisen negatiivisen sijaan? Jos kirkko ja uskonto eivät mitään positiivista tarjoa, niin mikä sitten? Ellei polla pelaa omaperäisiin ajatusrakennelmiin, niin seuraavassa muutama vinkki enemmän tai vähemmän rakentavista vaihtoehdoista.

Itäisten maiden viisaus tarjoaa aivan valtavia näkymiä ja on suorastaan muotia. Antiikin filosofit pääsivät pitkälle uusia maailmoja mitoittaessaan. Jättiläinen uuden luomisessa on kuitenkin nasaretilainen puuseppä, yli kaksi miljardia seuraajaa vielä kaksi tuhatta vuotta myöhemmin.

Danten Jumalaisessa näytelmässä matkattiin helvetin ja kiirastulen kautta taivaaseen. Lutherin 95 teesiä rakensivat uhkarohkean vaihtoehdon hallitsevalle katoliselle kirkolle.

Thomas Moren Utopia ja Erasmus Rotterdamilaisen Tyhmyyden ylistys avarsivat ajattelua. John Stuart Millin Utilitarismi etsi suurimman onnellisuuden perusteita. Oswald Spenglerin Länsimaiden perikato edustaa tiukkaa näkemyksellisyyttä. Franz Kafkan Oikeusjuttu, Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma ja George Orwellin Eläinten vallankumous ja Vuonna 1984 maalasivat hirvittäviä yhteiskuntanäkymiä. Hannu Eklundilla taitaa kuitenkin olla pitkä matka tähän joukkoon, mutta tsemppiä vain.

Todennettavan historian alueelta emme varmaan unohda valistusajan kestäviä periaatteita, emme myöskään sen veristä teloitusterroria. Emme unohda historian monstereita, Leniniä, Stalinia, Hitleriä emmekä Maoa. Nämä kaikki ja moni muu tarjoavat erinomaisia ja tuiki tärkeitä rakennuspuita erilaisille tulevaisuuskuville. Ne kelpaavat lähtökohdiksi, elleivät hyvälle niin pahalle. Koulujen elämänkatsomustietokin voi tarjota peruspalikoita.

Olisi todella toivottavaa, että lehdet julkaisisivat yleisöpalstoillaan negatiivisten repimisjuttujen sijaan positiivisia rakentamisvaihtoehtoja. Etsittäisiin uusia maailmoja kristillisen perinteen, kirkon ja uskonnon sisältä ja ulkopuolelta. Muutama dystopia sekaan piristäisi. Asiaperustelut tietysti selkeästi esiin. Saataisiin debattia, ehkä suorastaan diskurssia.

Pertti Huhtanen, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset