Lukijalta: Kotihoidon huono saatavuus hämmästyttää

Vuoden verran olen nyt hämmästellyt tätä vanhusten ja vammaisten ihmisten saamaa kotihoitoa ja sen saatavuutta?

Asunnossa pitää tehdä korjauksia, että rollaattorilla kulkeva asukas pystyy liikkumaan, kynnykset pitää poistaa samasta syystä. Vessaan pitää kiinnittää kahvoja, että vessakäynti sujuu ilman avustajan apua. Pitää odottaa kolme kuukautta, että kaupungin edustajat tekevät asiasta päätöksen?

Ei ole ihme, että moni jättää tukensa hakematta tänä vuonnakin!

Hoitavayksikkö kävi maanantaina katsastamassa, mitä pitää tehdä, ja kertoivat, että toipilas kotiutuu keskiviikkona. ”Jos vaikka omaisenne tekee muutoksen, onko mahdollista?” Ei ollut. ”Jos teillä on jokin firma tiedossa, niin teettäkää remontti ja maksakaa itse, se on helpoin tapa!” Miksi sitten voi saada kaupungin maksaman remontin?

Kenellä on omaisen turvallisuuden kannalta aikaa odottaa kolmea kuukautta remonttia tekemättä kotonaan? Olisitko sinä asiasta päättäjä?

Kerrottiin, että olette oikeutettu omalääkäriin, soitto vain kodinhoidon asiakasneuvontaan ja asia hoituu. Tein työtä käskettyä. ”Voi, ei noin hyväkuntoiset saa täältä kautta omalääkäriä, pitää olla paljon sairaampi!” Yhdeksän perussairautta on kyseessä.

Sitten kerrotaan, että saa kolmet mittojen mukaan tehdyt tukisukat vuodessa! Pöh, ja puh, pitää olla säärihaava, jota hoidetaan tukisukilla.

Voi saada c-lausunnon erikoislääkäriltä, jolle on aika varattuna, kunhan ilmoittaa asiat hänelle etukäteen! Hui hai, ei erikoislääkärillä ole aikaa kirjoittaa tuollaista mitätöntä todistusta. Sitä pitää pyytää siltä omalääkäriltä, jota ei edes ole.

Tällaisia vääriä kannanottoja olen vuoden aikana saanut meidän terveydenhoidon ammattilaista, joten ei ole ihme, että moni jättää tukensa hakematta tänä vuonnakin!

Kun noita hakemuksia olen moniin eri yksikköön tehnyt, niin niistä jokaisesta tullaan sitten erikseen tarkistamaan, mikä tilanne meillä on ja mitä tukia, apuja tarvitsemme! Tämäkö on säästöä? Työntekijät eri yksiköistä käyvät katsomassa saman tilanteen moneen eri kertaan, koska heidän pitää nähdä tilanne omin silmin?

Samoin, kun neurologi ei voi antaa lääkärinlausuntoa näkemättä potilasta, mutta hän pystyy, näkemättä potilasta, antaa hänestä puhelimella diagnoosin potilaan tilasta? Ei ole lukenut aikaisemman hoitolaitoksen lausuntoja, mutta pystyy silti tekemään potilaasta diagnoosin. ”Kutsu tarkastukseen tulee, mutta ruuhkaa meillä on, puoli vuotta varmaankin menee.”

Yrittänyttä ei laiteta, Kotka

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Luetuimmat