Lukijalta: Auttamisen sijaan poliitikot pyrkivät estämään suomalaisia isis-äitejä ja lapsia saapumasta Suomeen

Viime talvena SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sairastui Espanjan lomamatkalla, ja sai sairauteen ilmeisen hyvää hoitoa Espanjassa ja Suomessa. Nyt pääministeri Rinteen johtama hallitus seuraa lähinnä katseella, kun Koillis-Syyriassa al-Holin leirillä pidetään vankeina suomalaisia isis-äitejä ja heidän lapsiaan sekä joitakin suomalaisia orpolapsia. Olosuhteet leirillä ovat hengenvaaralliset, ja todennäköisesti monet suomalaiset leirillä ovat yhtä lailla kiireellisen lääkärinavun tarpeessa kuten pääministeri Rinne viime talvena.

Suomalaisten poliitikkojen suurin huolenaihe kuitenkin tuntuu olevan, että al-Holin leirillä olevia suomalaisia ei saa auttaa takaisin Suomeen. Näyttää pikemminkin siltä, että auttamisen sijaan poliitikot pyrkivät estämään suomalaisia isis-äitejä ja lapsia saapumasta Suomeen. Rinteen hallituksessa on mukana vasemmistoliitto, jonka vaalimainoksessa viime huhtikuun eduskuntavaaleissa luki "Suomi kuuluu kaikille". Kuuluuko Suomi myös al-Holin leirillä oleville Isis-äideille ja lapsille, Li Andersson? Vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo on puhunut kansainvälisistä lasten oikeuksien sopimuksista, jotka Suomi on ratifioinut. Missä ovat teot lasten oikeuksien kunnioittamisessa?

Suomalaisia isis-äitejä ja lapsia ei ole tiettävästi syytetty mistään. Miten on mahdollista, että EU-maan kansalaisia pidetään vangittuna ilman oikeudenkäyntiä ja oikeuden tuomiota keskitysleirimäisissä olosuhteissa vastoin heidän tahtoaan. Samalla estetään heidän pääsynsä kotimaahan. Vai onko al-Holin keskitysleiri hyvä leiri suomalaisten poliitikkojen mielestä, jonka pitämistä kannattaa jatkaa, kuten Yhdysvallat tekee Guantanamon vankileirin kohdalla. Vankeja pidetään vangittuina ilman oikeudenkäyntiä ja tuomiota heidän loppuelämänsä ajan.

Pentti Heinonen, Hamina