Lukijalta: Sote-uudistus etenee

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus puhuttaa eduskuntaa taas tämän kevään aikana. Uudistus etenee ja siihen meidän kaikkien päätöksentekijöiden ja toimeenpanijoiden tulee valmistautua. Uudistuksen henki on viedä sitä eteenpäin yhdessä maakuntien ja toimeenpanijoiden kanssa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset tulevat tulevaisuudessa kasvamaan. Kustannusten kasvu johtuu väestön vanhenemisesta ja palvelutarpeen muutoksista. Uudistuksessa ei ole kyse leikkauksista, vaan näiden kustannusten kasvun hillitsemisestä.

Usein monelta unohtuu se, että maakuntavaltuustot toimivat Suomessa jo nyt.

Maakuntauudistus kulkee käsi kädessä sote-uudistuksen kanssa. Maakuntamallilla pyritään turvaamaan kansanvaltaisuuden periaate, joka uupui edellisen hallituksen kuntayhtymämallista. Jatkossa maakuntavaaleilla demokraattisesti valitut päättäjät tulevat päättämään maakunnan asioista. Nyt sote-palveluita tuottaa noin parisataa järjestäjää. Jatkossa niiden tilalla on 18 maakuntaa. Maakuntien alle siirtyvät myös muun muassa pelastuslaitosten, ELY-keskusten, TE-toimistojen toiminta ja vastuu ympäristöterveydenhuollosta. Hallintoa halutaan purkaa ja yksinkertaistaa.

Usein monelta unohtuu se, että maakuntavaltuustot toimivat Suomessa jo nyt, niiden jäsenet ovat vain yleisesti kuntien valitsemia. Jatkossa maakuntapäättäjät valitaan maakuntavaaleilla, kun suuri osa palveluista siirtyy maakuntien järjestettäväksi. Kolmen tason hallinto, jossa on kunnat, maakunnat ja valtio, on käytössä lähes kaikissa Euroopan maissa.

Täydellistä mallia ei tule. Kerralla näin historiallisesta uudistuksesta ei tule täysin valmista, vaan tällä mallilla pyritään luomaan perusta muutokselle. Keskistytään olennaiseen, siihen miten uudistus saadaan toimeenpantua mahdollisimman hyvin myös Kymenlaaksossa.

Markku Pakkanen, kansanedustaja (kesk.), Inkeroinen