Lukijalta: Kymsoteen tarvitaan lisää henkilökuntaa—Hoitajien tärkeää työtä ja jaksamista tulisi tukea

Kymsoten keskussairaalaan pääsy on kuin lottovoitto, potilas tutkitaan tehokkaasti ja hän saa tarvittavaa hoitoa. Varmin tapa päästä sairaalaan on ambulanssi, kun tilanne niin vaatii.

Sairaalan seinien sisäpuolelta löytyy epäkohtiakin. Tutkimuksissa ja hoidossa pärjää vain kävelevä, itsestä huolehtiva potilas. Kun hoidettavana on vanhus tai vammainen, niin hän ei saa tarvittavaa perushoitoa, vaan omaisen pitää olla auttamassa. Osastoilla on niin kiire, että kokemukseni perusteella ei potilasta ennätetä hoitaa perusasioissa eli syöttää, käyttää Wc:ssä, pestä tai kävelyttää.

Ennen potilaita hoidettiin huoneissa läheltä, mutta nykyään heitä kaukohoidetaan potilastietojärjestelmän kautta.

Usein sairaat vanhukset ovat sekavia sairaalaolosuhteissa. Näin oli myös puolisollani vuoden aikana kolmesti hoidossa ollessaan. Käytäväpaikalla katsellessaan osaston kiirettä hän koki, että oli keskellä suuronnettomuutta eikä voinut syödä. Potilaita kuljetettiin pitkin päivää tutkimuksiin ja takaisin. Toisen kerran osastoa vaihdettaessa hän huomasi olevansa väärällä osastolla ja lähti etsimään sitä ensimmäistä omaa osastoa vaikka oli liikkumiskielto.

Kävin puolisoani syöttämässä, pesemässä ja pissittämässä. Huoneen muut vuodepotilaat yrittivät syödä itse ruokien valuessa rinnuksille, he pyysivät myös minulta apua. Hoitajia oli vaikea lähestyä, koska he olivat niin kiireisiä potilastietojärjestelmien takana. Onneksi osastolla oli opiskelijoita, joilta sai apua ja he ottivat selville, jos eivät jotain asiaa tienneet.

Lääkärin puheille pääsyä piti itse kysyä ja se onnistuikin hienosti. Sain asiallisen ja hyvät tiedot puolisoni tilanteesta ja toimenpiteistä. Tutkimukset onnistuivat hyvin ja se oli pääasia. Ilman omaisen tukea tilanne olisi ollut puolisollani huonohko. Ennen potilaita hoidettiin huoneissa läheltä, mutta nykyään heitä kaukohoidetaan potilastietojärjestelmän kautta.

Sanottakoon vielä, että samalla osastolla olin kerran itsekin. Koin tutkimukset ja hoidot aivan päinvastaisesti, koska osasin huolehtia itsestäni. Vaikka olin päivän aikana käytäväpaikalla, ei se minua häirinnyt. Otin useat päiväunet ja ruokakin maistui hyvälle. Kokemuksieni perusteella hoitohenkilökuntaa pitäisi lisätä. Hoitajat tekevät tärkeää työtä ja heidän jaksamistaan tulisi Kymsotessa tukea ja helpottaa riittävällä hoitohenkilökuntamäärällä.

Seniorihoitaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.