Lukijalta: Täysin uusi kirjastorakennus Kotkansaarelle on terveellisin ja järkevin vaihtoehto

Kotkan pääkirjaston (rakennettu 1977) peruskorjauksesta on ollut keskustelua kaupungintalolla ja mediassa. Näyttää siltä, että kannatusta saisi enemmän pääkirjaston peruskorjaus kuin uudisrakennus.

Ihmettelen jälleen sitä, eikö Jylpyn pelastuskeskuksen, useiden koulujen ja päiväkotien peruskorjauksista ole jo opittu tarpeeksi? Näyttää siltä, ettei.

Mielestäni terveellisin ja järkevin vaihtoehto on täysin uusi kirjastorakennus Kotkansaarelle. Hinta tosin olisi reilut puolta kalliimpi kuin vanhan rakennuksen peruskorjaus. Kysyin tietenkin aiheesta kirjaston henkilökunnalta, ja heidän pelkonaan on, että uudisrakennuksen tiloista tulisi nykyisiä tiloja pienemmät. Nykyiset tilat kun ovat toimivat ja avarat.

Samaan rakennukseen tulee mielestäni sijoittaa myös Katariinan uimahalli, koska muutaman vuoden sisällä uimahallin peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi. Sijoituspaikka Kotkan keskustan alueella on tosin haasteellinen niin suurelle kiinteistölle, mutta mielestäni tätä vaihtoehtoa tulee pohtia kaikilla sektoreilla. Myös kuntalaisilta on kysyttävä mielipidettä ja osallistaa meidät kaikki ideoimaan aiheesta.

Ei pidä unohtaa, että Xamkin kampuksen siirtyessä Kotkan Kantasatamaan kampuskirjastokin siirtyy mukana. Monet eivät edes tiedä, että ammattikorkeakoulun tiloissa sijaitsee pieni kirjasto. Olisiko mahdollista sijoittaa samoihin tiloihin molempia kirjastoja? Se karsisi kustannuksia, tiloja ja turhia toimintojen päällekkäisyyksiä.

Saamieni tietojen mukaan Kotkan kaupunki omistaa noin 250 rakennusta/kohdetta, joista osa on purkukuntoisia. Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n omistuksessa taasen on vajaat parikymmentä rakennusta/kohdetta.

Mielestäni Kotkan kaupungin alueella on aivan liikaa kiinteistöjä, jotka on vain ”hylätty”. Osassa kiinteistöjä on kotoisasti ja ympäristöystävällisesti ulkovalot tai pihavalaistus käytössä edelleen. Mielestäni kaikki huonokuntoiset rakennukset tulee purkaa pois rumentamasta maisemaa. Tietenkin rahatilanteen ja resurssien puitteissa.

Jo vuonna 2010 uutisoitiin: ”Kotkan kaupunki aikoo säästää kymmeniä miljoonia euroja luokittelemalla kiinteistönsä. Säästöt syntyvät purettavien kiinteistöjen korjauskustannuksista.” Työ on pahasti kesken, koska resurssit ja rahat valuvat Kantasatamaan ja edelleen ”liikemies” Cameron Sawyerin taskuihin.

Samuli Sibakoff (ps.)

Kotkan kaupunginvaltuutettu