Lukijalta: Leninin myöntämä itsenäisyys oli tapahtuneen tosiasian tunnustamista

Jukka Poikolainen kirjoitti (KySa19.10.), että Leninin patsaasta pitäisi tuntea ylpeyttä. Mistä siis oltaisiin ylpeitä? Lenin tai virallisesti kansankomissaarien neuvosto eivät 31.12.1917 voineet antaa tai myöntää Suomelle itsenäisyyttä, koska Suomi oli tätä ennen 6.12.1917 julistautunut itsenäiseksi. Kyse oli tapahtuneen tunnustamisesta tosiasiaksi, ei siis antamisesta tai myöntämisestä.

Yksi Leninin suurista periaatteista oli, että jokaisen kansan oli itse tehtävä oma sosialistinen vallankumouksensa. Periaatetta kutsuttiin eroamiseksi yhdistymistä varten -teoriaksi. Ellei näin toimittaisi, kyseisen maan neuvostovalta ei olisi kestävällä pohjalla. Suomen oli siis oltava itsenäinen, että sen omat bolshevikit voisivat tehdä oman vallankumouksensa. ”Vapaa eroaminen” mahdollistaisi muotopuhtaan ”vapaan yhdistymisen” maailmanlaajuiseen neuvostovaltaan.

Kyse oli tapahtuneen tunnustamisesta tosiasiaksi, ei siis antamisesta tai myöntämisestä.

Maaliskuussa 1918 Leninin hallinto toteutti periaatetta tunnustamalla punakapinallisten kansanvaltuuskunta Suomen lailliseksi hallitukseksi ja tekemällä valtiosopimuksen Suomen sosialistisen työväentasavallan eli kapinajohdon kanssa. Kapinajohto kuitenkin pakeni huhtikuussa tukialueelleen Neuvosto-Venäjälle uutta kapinaa valmistelemaan ja sopimus tavallaan menetti merkityksensä.

Näinkö Lenin ”takasi” Suomen itsenäisyyden? Vai punakapinallisten aseistamisella? Vai miten? Käsittääkseni Leninin mainetta tarvitse eikä oikein voi tahrata. Tuskin kukaan yltäisi hyytäville alkuperäisdokumenteille hänen itsensä antamista joukkoterrorikäskyistä. Ylpeitä voimme olla esimerkiksi Mannerheimista. Kotkalla ja sen alueella on poikkeuksellisen rikas ja monipuolinen historia ylpeiltäväksi. Kehittyminen haisevan kommunistikaupungin maineesta puistojen ja meren kaupungiksi on huikea.

Urho Kekkonen saattoi hyvinkin sanoa, että Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden. Tällainen retoriikka palveli Kekkosen psykologisena keinona estää Neuvostoliittoa uhkaamasta vallankumoussankarin ”antamaa” itsenäisyyttä. Kyllä Kekkonen tiesi asian oikean laidan, mutta hätä ei lue lakia. Nyt ei ole sellaista ’hätää’ eikä alueita menettänyt Lenin ole Venäjällä korkeassa kurssissa. Pitäisi laajentua, ei menettää alueita. Stalin on jotakin.

Pertti Huhtanen, Kotka