Lukijalta: Vastuullisuus talouspolitiikassa tarkoittaa myös huolellista päätösten valmistelua sekä laajoja vaikutusarvioita

Hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Osa mediasta ja kokoomuksen Petteri Orpo meuhkaavat, että pitää tehdä vastuullista talouspolitiikkaa. Orpo luo median myötävaikutuksella kuvan, että tuleva hallitusohjelma on katastrofi, vaikka riviäkään siitä ei ole vielä julkaistu.

Mielestäni vastuullisuus tarkoittaa talouspolitiikassa ihmisten huomioimista, varsinkin päätöksissä, jotka vaikuttavat ihmisten elämään. Vastuullisuus tarkoittaa huolellista päätösten valmistelua sekä laajoja vaikutusarvioita päätösten tueksi.

Valitettavasti huolellinen päätösten valmistelu ja vaikutusarvioinnit eivät kuuluneet Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työkalupakkiin. Pakko, sanelu ja kaikenmaailman dosentit -lausahdus ovat jääneet mieleen Sipilän hallituksen toiminnasta.

Koulutusleikkaukset olivat vastuuttomuuden huippu. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen leikkaukset näkyvät tulevaisuudessa. Suomessa on kymmeniä tuhansia syrjäytyneitä nuoria. Valitettavasti Sipilän hallituksen toimet lisäävät tätä joukkoa.

Talouspolitiikka on arvovalintoja. Mennäänkö ihminen vai talous edellä? Usein kuulee, että Suomella ei ole varaa. Sipilän hallituksella oli varaa antaa verohuojennuksia hyvätuloisille ja jakaa vuosittain miljardeja tehottomia yritystukia. Lainaus Kauppalehdestä vuodelta 2017: ”Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten selvityksen mukaan hyödyllisiä yritystukia on vain 11 prosenttia kaikista valtion jakamista yritystuista.”

Kaikkiaan valtio myöntää yritystukia neljä miljardia euroa vuosittain. Suomi jakaa siis tehottomia tukia karkeasti 3,6 miljardia euroa joka vuosi.

Kokoomus on vaikuttanut hallituksessa yhtämittaisesti 2007 – 2019. Valtion velka vuonna 2007 oli 56 miljardia ja viime vuonna 105 miljardia. Että tällaista vastuullisuutta ja arvovalintoja.

Arto Kaleva, Kouvola