Lukijalta: Kauppakeskukset estävät valitettavan usein poliittiset tilaisuudet tiloissaan

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Näin sanoo perustuslaki. Sama perustuslaki edellyttää myös, että julkisen vallan tulee edistää yksilön osallistumisoikeutta yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon.

Puolueet omalta osaltaan pyrkivät toteuttamaan perustuslain vaatimuksia kuulemalla kansaa muun muassa järjestämällä yleisötilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tilaisuuksien järjestämisen haasteena on, etteivät poliittiset järjestöt ole välttämättä tervetulleita kaikkiin paikkoihin.

Eräät kauppakeskukset, kahvilat ja usein valitettavasti myös koulut, yksiselitteisesti kertovat, ettei heidän tiloihin voi tulla, mikäli kyseessä on puolueen järjestämä tai muutoin poliittinen tilaisuus. Avoimessa, edustuksellisessa demokratiassa tämän kaltainen toiminnan rajoittaminen tai jopa estäminen tuntuu kovin erikoiselta.

Äänioikeus on eräs arvokkaimmista oikeuksista. Äänestäjän perusturvan kannalta tavoitettavissa olevat edustajat ja mahdollisuus ajatustenvaihtoon on ehdottoman tärkeää.

Eduskunnan tärkein tehtävä, lainsäädäntö, koskettaa meistä jokaista. Myös niitä kahviloita, kauppakeskuksia ja kouluja, jotka eivät toivota lainsäätäjää tervetulleeksi.

Edustuksellisen demokratian puolesta toiminnanjohtajat:

Sanna Koskenranta, SDP

Sami Porkka,  Keskusta

Pia Rantanen, Kokoomus