Lukijalta: Esteettömyys ja invatunnukset on merkittävä selkeästi – liikkumisen ja osallistumisen pitää olla kaikille mahdollista

Mielipide-osastolla kirjoitti Saila Hoxha (vas.) tärkeästä asiasta, esteettömyydestä (KySa 17.8.). Liikkumisen ja osallistumisen pitää olla kaikille mahdollista ja saavutettavaa.

Suomen lainsäädännössä ja määräyksissä (rakentamismääräyskokoelma) on selkeät ohjeet, miten rakennetaan niin, että ympäristö on kaikille turvallinen. Ne ovat määräyksiä, eivät pelkkiä suosituksia. Esimerkiksi Rakentamismääräyskokoelma F1 määrittelee, että 50 autopaikkaa kohti on oltava kaksi invapaikkaa. Arkikokemuksella tuntuu, että näin ei Kotkassa ole.

Jotta Kotkan ja lähikuntien kulttuuri olisi myös liikuntarajoitteisten saavutettavissa, ehdotan, että esitteisiin, niin netti- kuin paperiesitteisiin, laitettaisiin invatunnus silloin, kun paikka on esteetön ja siellä on inva-wc.

Esitteisiin, niin netti- kuin paperiesitteisiin, pitäisi laittaa invatunnus silloin, kun paikka on esteetön ja siellä on inva-wc.

Olen jo vuosien ajan yrittänyt Kotkassa eri virkamiehille ja -naisille tuoda esille tätä asiaa. Kymen Sanomiin kirjoitin 16.5.2018 asiasta. Esimerkiksi Helsingissä on käytetty esitteissä saavutettavissa olevissa kohteissa invatunnusta. Maailmalla on myös karttoja, jossa on selkeästi merkattu saavutettavat palvelut, kuten Stratford-upon-Avon.

Kaikkea ei saada esteettömäksi, vaikka kuinka olisi yhteistä halua. Esimerkiksi Haminassa Kauppiaantalomuseo on hurmaava kohde, ja sitä lienee mahdoton tehdä kaikille saavutettavaksi. Mutta jos alueelta olisi kunnollinen kartta esteettömyystietoineen, niin perhe voisi yhdessä viettää kaupungissa kokonaisen päivän tutustuen useisiin kohteisiin, vaikka osa perheestä ei juuri tähän kohteeseen pääsisikään. Kun tällaisia karttoja ja esitteitä ei meillä ole, olen itse yleensä käynyt etukäteen tarkistamassa paikat ja joskus on riittänyt soittaminen. Tosin riskinä voi olla, että puheluun vastaajan käsitys esteettömyydestä on erilainen kuin kohteesta kiinnostuneen kulttuurin kuluttajan. Tuntuu hullulta, että jokainen perhe, jossa on liikuntarajoitteinen, soittelee ja tarkistelee kohteiden saavutettavuutta.

Leila Hinkkanen, toistaiseksi vammaton, Kotka