Lukijalta: Silmät auki, suu kiinni ja täysillä ilmastotalkoisiin!

Olemme edenneet ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa vaiheeseen, jossa erilaiset työryhmät ministeriöitä myöten alkavat esittää keinoja, joihin olemme pakotetut. Nyt monen karvat nousevat pystyyn, koska ovat aina ajatelleet kehityksen kulkevan tuttuun suuntaan ja oman vaurastumisen siinä sivussa jatkuvan. Ikävä kyllä näin ei ole. Nyt on koko kehittyneen maailman luovuttava saavuttamistaan eduista.

Olemme lukeneet ehdotuksia, miten esimerkiksi liikenteen päästöihin tartutaan kovalla kädellä. Samantien huudamme kurkku suorana, että ei voi olla totta! Taas meitä holhotaan ja autoiluamme rajoitetaan. Mutta nyt on pakko. Enää emme voi siirtää vastuuta lapsillemme ja lapsenlapsillemme, jos haluamme heille normaalipituisen elämän. Meidän normiemme mukaan normaali se ei enää ole. Olisi edes elämän pituinen...

Olemme ensimmäisinä vastuussa vallitsevasta tilanteesta.

Iltapäivälehden jutussa kirjoitettiin (12.12.), että tietysti pitää ottaa huomioon myös bruttokansantuotteen kehittymiseen vaikuttavat seikat. Emme vieläkään tajua, että kaiken, myös Suomen talouskasvun pitää pysähtyä ja siirtyä taantumaan. Uskokaa jo, olemme kalunneet kotiplaneettamme Maan pisteeseen, missä se nyt reagoi yleisellä sairauden oireella, kuumeella. Sen taltuttamiseksi meidän on välittömästi aloitettava yhteiset talkoot, joissa jokaisella yhteiskunnalla ja yksilöllä on oma roolinsa ja vastuunsa. Lääketieteellä ei lääkettä tähän kuumeeseen ole.

Uhoamme, että Suomen vaikutus on minimaalinen. Vastuuta pitää vaatia suurimmilta ilmaston pilaajilta, Kiinalta ja Intialta. Typerämpää mielipidettä ei olekaan. Nämä mainitut ja muutama muukin maa ovat kehittyviä maita, perässähiihtäjiä. Me olemme palkintosijoilla, olemme ladun aukaisseet. Me johtavat teollisuusmaat, joihin Suomikin kuuluu. Olemme aloittaneet planeettamme teurastamisen jo, ennenkuin nämä kehittyvät maat älysivät hakeutua osille! Siksi meidän on otettava ensiaskeleet myös Maan pelastamiseksi. Olemme ensimmäisinä vastuussa vallitsevasta tilanteesta. Me suomalaisetkin, vaikka kuinka todistaisimme oman päästöttömyytemme nykymaailmassa. Huomatkaa, puhun Maasta, en maasta...

Tulemme vielä näkemään senkin, kun osa nykyisin asutusta Maasta muuttuu viljelykelvottomaksi ja kansat lähtevät miljoonalaumoissa liikkeelle ja hakeutuvat alueille, missä ravinnon viljely vielä onnistuu. Siinä vaiheessa nämä pehmonatsit, ”Rajat kiinni!” - huutelijat, jotka marssivat kaduillamme pilottitakkiensa selässä muinaisen yksisilmäisen – kuinka kuvaavaa – skandinaavisen jumalan nimi, jyrätään viimeistään pois muuttuvan maailman tieltä.

Erkki Savolainen, Kotka