Lukijalta: Kuinkahan moni Karhulassa asuva luulee edelleen asuvansa Helilässä?

Kymen Sanomien juttu 24.6 alkoi ”Tampsan lavalla Karhulassa raikui humppa”. Kun yli 40 vuotta on kulunut kolmen K:n kuntaliitoksesta, niin voisiko vähitellen unohtaa vanhat rajat ja puhua oikeilla kaupunginosanimillä? Historiallisia nimiä käytetään jatkuvasti, ei vaan ihmisten puheissa, mutta myös tiedotusvälineissä. Minua opetti jo noin 30 vuotta sitten eräs taksinkuljettaja oikeille tavoille, kun pyysin ajamaan Helilään. Hän kysyi, että haluatko tosiaan Helilään vai tarkoitatko Karhulaan.

Hän kertoi, että Helilä oli Karhulan kauppalan aikaan kauppalan keskustan nimi. Mutta koska Karhula olisi nimenä kadonnut kokonaan kuntainliitoksen yhteydessä, päätti kauppalan viimeinen valtuusto, että Helilä muutetaan Karhulaksi ja Helilä rajautuu Karhulan pohjoispuolelle. Mielessäni olen miettinyt, että kuinkahan moni Karhulassa asuva luulee edelleen asuvansa Helilässä.

Erityisen ihmeelliseksi nimien käyttö menee, jos tarkoitetaan esimerkiksi Otsolaa tai vaikkapa Suulisniemeä ja puhutaan Karhulasta. Mahtaa siinä ulkopaikkakuntalaisella tai Kotkaan muuttaneella olla ihmettelemistä nimien logiikan kanssa.

Heikki Laaksonen, Kotka

Luetuimmat