Lukijalta: Äänestysikärajaa pitäisi laskea

Äskettäin pidetyt presidentinvaalit saivat minut ajattelemaan, että miksi äänestysikärajaa ei laskettaisi 16 ikävuoteen. Nykyään on monta politiikasta kiinnostunutta nuorta ja eikä tarvitse välttämättä olla edes kovin perehtynyt yhteiskunnallisiin asioihin löytääkseen itselleen sopivan presidenttiehdokkaan, sillä muun muassa koulussa yhteiskuntaopin tunneilla käytiin paljon presidentinvaaleihin liittyvää asiaa läpi.

Mielestäni äänestysikärajaa pitäisi laskea. Vaaleilla valitut päättäjät vaikuttavat paljon 16–17-vuotiaiden nuorten asioihin, joten eikö olisi oikein, että nämä nuoret myös saisivat äänensä kuuluville? Kun Itävallassa alennettiin äänestysikärajaa 16 ikävuoteen, havaittiin, että nuorten poliittinen kiinnostus kohosi.

Joku päättäjä saattaa epäillä, että nuoret eivät äänestäisi, vaikka heille oikeus siihen annettaisiin. Kyseisellä henkilöllä tuskin on mitään kristallipalloa, josta näkee nuorten äänestysaktiivisuuden. Osa henkilöistä, jotka vastustavat äänioikeuden ikärajan alentamista perustelevat sitä sillä, että nuorista tulee liian aikaisin aikuisia. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Eikö se muka tee nuorista yhtään aikuismaisempia?

Jos ollaan huolestuneita nuorten äänestämisestä, niin Suomessahan voisi järjestää erityisen valistuskampanjan, jossa kerrotaan äänestämisen hyödyistä ja kannustetaan myös nuoria äänestämään. Kampanjassa voisi tuoda esille nuoria kiinnostavia asioita heitä kiinnostavalla tavalla, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Äänestysikärajan voisi laskea ensiksi kunnallisvaaleissa, ja jos palaute on myönteistä, niin sitten muissakin vaaleissa.

Niko Järvinen, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.