Lukijalta: Kotkassa arki voi olla luksusta

Pääkaupunkiseudulta Kotkaan muuttaneena totean, että tämä on todellakin pieni kaupunki kaikilla mittareilla. Emme pysty kilpailemaan esimerkiksi kulttuuritarjonnassa, ravintoloissa, konserteissa tai muissa tapahtumissa Helsingin kanssa, vaikka tapahtumakeskus tänne saataisiinkin. Työpaikkoja on tarjolla tietyille aloille, mutta niiden määrä ja monipuolisuus on eri sfääreissä kuin kasvukeskuksissa.

Pieni ei välttämättä ole aina huono tai paha asia. Päinvastoin, nykyajan hyperventiloivassa yhteiskunnassa pienuudessa on jotain perinteistä ja rauhoittavaa. Vähemmän hälyä, enemmän aikaa elämiselle, turvallisuuden ja tuttuuden tuntua, joka välittyy koko perheelle.

Hyvähenkiseen kaupunkiin on helpompi asuttua asumaan.

Seudun markkinoinnissa pyritään nyt entistä määrätietoisemmin houkuttelemaan alueelle paluumuuttajia ja uusia perheitä tarjoamalla heille syötteitä arjen luksuksesta; ruuhkattomasta liikkumisesta, väljästä asumisesta, luonnonläheisyydestä ja lähipalvelujen toimivuudesta. Näillä avuilla Kotka voi hyvinkin päästä mukaan kilpailuun asuinpaikkojen kesken. Voiko keskituloinen helsinkiläisperhe uneksia asuvansa omassa talossa vartin päässä kaikesta? Tai mitä maksaa merinäköala Espoon uusissa lähiöissä? Sen verran, että niistä vain haaveillaan. Kotkalaisille nämä ovat vielä mahdollisia.

Huolena on, että jos nyt hukkaamme perhearjen kulmakiviä esimerkiksi karsimalla kouluja kovalla kädellä, hukkaamme myös mahdollisuuksia muuttajien, uusien lapsiperheiden houkutteluun. Turvalliset lähikoulut ovat pienen kaupungin valtteja. Suosittelumarkkinoinnin aikana vain aidot tarinat ovat uskottavia ja paikallisten ääni on painava mittari monessa kanavassa. Sekä tyytyväisyys että etenkin tyytymättömyys näkyy ja kuuluu, myös alueelle muuttoa harkitsevan korviin. Hyvähenkiseen kaupunkiin on helpompi asuttua asumaan. Itse löydän Kotkasta vielä arjen luksusta enkä haikaile pois – toivottavasti näin on myös jatkossa!

Elina Saarela, ekaluokkalaisen äiti ja markkinoinnin asiantuntija