Lukijalta: Jos tavoitteena on hakea uudempaa energiatuotantoa ja taloudellisuutta, ei se voi kaatua lillukanvarsiin—Aurinkopaneelit sopivat konserttitalon katolle

Kunnallispoliittinen keskustelu on Kotkassa viime viikkoina mennyt harhateille. Suurin ongelma näyttää olevan konserttitalon (entisen työväentalon) energiaratkaisu. Pallo on nyt hukassa, muutamat arkkitehdit ja museovirkailijat pyrkivät ohjaamaan päätöksentekoa. Jos ja kun tavoitteena on hakea uudempaa energiatuotantoa ja taloudellisuutta, ei se voi kaatua lillukanvarsiin. Kaikkia vanhoja rakennuksia on vuosikymmenten saatossa muunneltu nykyaikaa vastaaviksi. Miksi esimerkiksi ilmastointikojeet on voitu sijoittaa näkyville, jos se rikkoo arkkitehtuuria?

Mielestäni kohtuullista on nyt, että noudatetaan uudempaa energia- ja ympäristöpolitiikkaa niin, että poliittiset päättäjät linjaavat suunnan, jota valmistelevat virkamiehet noudattavat. Poliittisilla päättäjillä on oikeus ja velvollisuus tarvittaessa määrittää, mitä asioita heille päätettäväksi esitellään ja missä muodossa.

Kaikki kotkalaiset joiden kanssa olen asiasta keskustellut, kannattavat aurinkopaneeleita konserttitalon sisäpihan puoleiselle katolle. Tätä eipäs-juupas-keskustelua pitävät ihmeellisenä sen rinnalla, mitä asioita on edessäpäin.

Ja sitten teatteritalosta eli entisestä suojeluskuntatalosta. Satun tuntemaan työhistoriani takia talon ja siihen tehdyt suuretkin muutokset ja laajennukset hyvin, viimeisin vasta 2000-luvun alussa. Tänä päivänä arkkitehtoonisesti ja kaupunkikuvallisesti ainoa alkuperäinen osa on Keskuskadun puoleinen ulkoseinä, ja sekin muutettuna alkuperäisestä, jolloin myös alimman kerroksen ikkunat olivat esillä ja sisäänkäynti kadun puolella.

Matti Piipari, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset