Lukijalta: Ilmastonmuutoksen torjunta aloitettava nyt. Kaikki muut yhteiskunnalliset tavoitteet menettävät merkityksensä, jos emme tässä onnistu.

Kuivuutta ja tulvia, vesipulaa ja nälänhätää, miljoonia ympäristöpakolaisia. Maailman tasapaino on järkkymässä ilmastonmuutoksen myötä, ellei asiaan puututa pian.

Kuluneen vuoden kuuma kesä on herättänyt suomalaiset ja median siihen, ettei ilmastonmuutos odota. Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistä.

Tällä hetkellä saastuttaja ei maksa, vaan saastuttajalle maksetaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kausi on antanut ympäristölle heikon tulevaisuuden. Hallitus ei ota vastuulleen ilmastonmuutoksen torjuntaa, vaan lisää metsähakkuiden määrää täten mitätöiden muita Suomen ympäristön hyvinvointia edistävät toimia. Hallitus tukee verotukena fossiilisia polttoaineita yli miljardilla eurolla, joka on kolminkertainen määrä uusiutuvan energian tukiin. Tällä hetkellä saastuttaja ei maksa, vaan saastuttajalle maksetaan. Hallituskausi lähenee loppuaan, eikä tulevaisuudessa ole varaa päättäjiin, jotka eivät ymmärrä ilmastonmuutoksen uhkaa.

Meidän on muutettava tapojamme tuottaa energiaa, asua, liikkua ja kuluttaa ilmastokriisin torjumiseksi. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on ehdottomasti lopetettava ja on luovuttava pikkuhiljaa muista ympäristöä rasittavista energiantuotantotavoista, kuten turpeesta lopullisena tavoitteena hiilineutraali ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtiva Suomi.

Ilmaston lämpenemisen torjuminen vaatii toimia ennenkaikkea politiikassa, mutta myös meidän jokapäiväisissä valinnoissamme. Toistaiseksi elinkelpoista planeettaamme on suojeltava ja seuraavalla hallituskaudella ilmastonmuutoksen torjuminen on oltava keskeinen tavoite. Kaikki muut yhteiskunnalliset tavoitteet menettävät merkityksensä, jos emme tässä onnistu. Yksittäinen ihminen voi hidastaa ilmaston lämpenemistä valitsemalla ympäristölle ystävällisiä valintoja kuluttajana, suosimalla julkista liikennettä, pyöräilyä ja kävelyä sekä painottamalla enemmän kotimaisia tuotteita ja kasviksia ruokavaliossa.

Sanni Korjus (vihr.), Hamina

Luetuimmat