Lukijalta: Juho Eerola vastaa Sami Virtaselle: Turvapaikkaongelmiin ovat ratkaisut jo olemassa

SDP:n Kotkan valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Virtanen tarttui Kymen Sanomien Mielipidesivulla 4.1. yhteen aikamme merkittävimpään ongelmaan, eli turvapaikkaprosessissa olemassa oleviin väärinkäytöksiin. Ongelmat räjähtivät suomalaisten silmille vuoden 2015 turvapaikkakriisin yhteydessä, mutta itse havaitsin vastaavien epäkohtien olemassa olon jo vuonna 1999, kun aloitin työni turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa.

Nykyinen hallitus laati erinomaisen maahanmuuttopoliittisen osion hallitusohjelmaan jo keväällä 2015. Myöhemmin ohjelmaa täydennettiin 80-kohtaisella turvapaikkapoliittisella ohjelmalla. Niihin on kirjattu ratkaisut kaikkiin valtuutettu Virtasen esille nostamiin ongelmiin. Osan näistä kirjauksistaan hallitus onkin jo toteuttanut, tai juuri toteuttamassa.

Sekä hallitus, että myös Virtasen SDP, äänesti perussuomalaisia vastaan.

Ongelma on kuitenkin siinä, että Suomen nykyinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) on ollut yhtä kyvytön neuvottelemaan esimerkiksi juuri Virtasenkin peräänkuuluttamasta palautussopimuksesta Irakin kanssa, kuin mitä vaikkapa Erkki Tuomiojakin (sd.) ulkoministerikaudellaan oli. Hallitus ei ole toteuttanut omaa ohjelmaansa läheskään sataprosenttisesti. Kesällä 2017 tapahtumat huipentuivat siihen, että ohjelman pilkuntarkkaa noudattamista vaatineet perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta, kun kävi ilmi, että aikomuksenamme oli vaihtaa olemassa olevat ministerit hieman vakavammin turvapaikka-asioihin suhtautuviin henkilöihin.

Toinen huipennus saatiin tuoreeltaan päättyneen vuoden joulukuussa. Oppositioon heitetty perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati hallitusta noudattamaan omaa turvapaikkapoliittista ohjelmaansa. Sekä hallitus, että myös Virtasen SDP, äänesti perussuomalaisia vastaan. Hallitus ei siis halunnut noudattaa omaa turvapaikkapolitiikkaa kiristävää ohjelmaansa, mutta ei sitä myöskään halunnut suurin oppositiopuolue SDP.

Koska valtiovalta on, hallituksista riippumatta, haluton tiukentamaan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa muuta kuin kosmeettisesti, on pakko toimia kuntatasolla. Esimerkiksi Kotkassa on perussuomalaiset ainoana puolueena vaatinut kuntaa lopettamaan nykyisen hövelin politiikan, joka osaltaan on vaikuttanut siihen, että myös Kotka houkuttaa maassa laittomasti oleskelevia jäämään tänne Pasaatin nurkille pyörimään. Suurin valtuustoryhmä SDP, ei Virtasen johdolla koskaan ole kannattanut perussuomalaisten tiukennusesityksiä.

Juho Eerola, (ps.), Kotka

Luetuimmat