Lukijalta: Urheiluseurojen tulisi vaatia jäseniltään muun päihteettömyyden lisäksi myös nuuskattomuutta

Olen jo pitkään seurannut läheltä meneillään olevaa nuuskakeskustelua. Viime aikoina tämä aihe on erityisesti noussut esille Haminassa. Näyttäisi siltä, että lisääntyviä ongelmia on koko Kaakkois-Suomen ja Etelä-Karjalan alueella. THL:n kyselyn mukaan peruskouluissa on nuuskan käytön suhteen nouseva käyrä samoin toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Sen sijaan perinteisten savukkeidenkäyttö on vähentynyt ja hyvä niin.

Lainsäädännön mukaan nuuskan käyttö on sallittua ja täysi-ikäinen saa tuoda nuuskaa vain omaan käyttöönsä enintään 1 000g vuorokaudessa. Sen sijaan sen myyminen ja välittäminen on rikos. Suomessa nuuska on vuositasolla noin 50 miljoonan harmaabisnes, josta ei makseta veroja Suomeen. Kuitenkin yhteiskunnan vastuulle lankeavat maksettavaksi nuuskan käytöstä aiheutuvat terveydenhuollon kustannukset.

Tietooni on saatettu jopa 10-vuotiaita, jotka ovat käyttäneet nuuskaa.

Netissä rehottavat osto- ja myyntipalstat. Alaikäisille aine kulkeutuu aikuisten välityksellä tai netin kautta, aina koulujen välitunneille saakka. Tietooni on saatettu jopa 10-vuotiaita, jotka ovat käyttäneet nuuskaa. Alaikäisillä on harvoin säännöllisiä tuloja, joten nuuskan käyttö rahoitetaan useimmiten vanhemmilta saaduilla rajoilla tai toimimalla itse välittäjänä eteenpäin.

Mielestäni jokaisen alaikäisen nuuskankäyttöön tulee suhtautua vakavasti. Koska tupakkatuotteiden käyttö kouluissa ei ole sallittu, tulisi siitä kiinnijäämisen aina johtaa toimenpiteisiin sekä mielestäni käyttäjä tulisi huoltajineen ohjata terveydenhuollon piiriin.

Urheiluseurojen tulisi mielestäni vaatia jäseniltään muun päihteettömyyden lisäksi nuuskattomuutta ja kannustaa nuuskattomuuteen. Erityisesti tiettyjen joukkueurheilulajien parissa käyttö on hyvin yleistä ja vaikuttaa olevan hyväksyttävää. Valistusta nuuskan haitoista tulee kaikkiaan lisätä niin nuorten kuin heidän huoltajiensa keskuudessa. Lisäksi meidän jokaisen aikuisen vastuulla on turvata lapsille ja nuorillemme nuuskaton nuoruus.

Riikka Turunen, perheenäiti Pyhtää

Luetuimmat