Lukijalta: Kotkamillsin tienoilla haisee yhä—Ottavatko Kotkamills ja kaupungin elimet hajuhaitan tosissaan?

Kotkansaaren kiinteä ilmanlaadun mittauslaite on pääkirjastossa. On myös siirrettävä, vuosittain uuteen mittauspaikkaan siirrettävä mittauslaite, mutta se ei mittaa haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksia.

Kotkamillsin hajupäästöt ovat tehtaan lähellä asuville piinallisia. Ikkunoita ei voi pitää auki kesäkuumalla eikä aamulla tuulettaa yötunkkaa pois. Huoneilma käy hapettoman tuntuiseksi. Kirvelevän kitkerät katkut saattavat kestää päiväkausia.

Kirvelevän kitkerät katkut saattavat kestää päiväkausia.

Hajuhaitta rajoittuu pienelle alueelle, mutta tällä alueella asuu paljon ihmisiä. Vahvana tuntuva haju saattaa haihtua kokonaan, kun käännytään kadunkulmasta. Pääkirjastossa sijaitseva mittauslaite ei ilmeisestikään, ilmanlaaturaporteista päätellen, havaitse läheskään kaikkia hajupäästöjä. Hajuja ei myöskään ole aina. Joskus saattaa haista vain hetken ja on pitkiäkin hajuttomia kausia.

Tämän takia hajuhaittoihin ei Kotkamillsissä eikä kaupungin elimissä suhtauduta asiallisesti. Hajut eivät piinaa koko Kotkansaarta, mutta iso määrä asukkaita niistä joutuu kuitenkin kärsimään. Ollaan sitä paitsi kaupungin paraatialueella, jonka kylkeen vielä haaveillaan saatavaksi hieno outlet ylellisine ravintoloineen.

Vuosi sitten kerrottiin, että tehtaalle oli hajunpoistooon tulossa nestemäisen hapen laitteisto hapettamaan hapenpuutteesta kärsivää jätevesiprosessia. Ehkä sillä on ollut jotain vaikutusta, mutta vielä haisee.

Jos asialle tosiaan on tehty kaikki mitä voidaan, jos tosiaan mitään ei enää ole tehtävissä, se pitää tiedottaa. Silloin on turha rutista; asian kanssa on vain elettävä ja sopeuduttava alueen hiljaiseen rappioon. Ne lähtevät, jotka vielä saavat asuntonsa myydyksi.

Muussa tapauksessa hajuhaitta-alueella asuvat kaupungin asukkaat eivät voi kuin ajatella, että Kotkamills ja kaupungin elimet eivät usko hajuhaitan olevan todellinen, koska sille ei mitään tehdä. Sekään ajatus ei ole kaukana, että koska hajusta kärsivät vain tehtaan lähikortteleissa asuvat, sen poistamiseen ei katsota kannattavan uhrata paljon resursseja vaikka haittaan sinänsä uskottaisiinkin. Rahaa hajujen estäminen epäilemättä vaatii.

Onko olemassa siirrettävää mittauslaitetta, joka rekisteröi myös TRS-pitoisuudet? Jos on, voisiko sellaisen vuokrata sijoitettavaksi jonnekin Laivurinkadun ja Vuorikadun risteyksessä oleviin kaupungin ja valtion tiloihin?

Tai voiko TRS-mittaustoiminnon lisätä myös nyt käytettyyn siirrettävään mittariin? Jos voi, niin voisiko sen mittarin sijoittaa vuodeksi jonnekin edellä mainituista paikoista?

Tosin, kun kerran haju on todellakin niin paikallinen, että yhdellä puolella taloa tuntuva katku ei aina tunnu talon toisella puolella, näissäkään tiloissa oleva mittauslaite ei välttämättä paljasta hajuhaittaa. Voisiko ajatella kyselytutkimusta kyseisten korttelien asukkaiden keskuudessa? Sen voisi toteuttaa verkossa päivittäin ja tunneittain täytettävien lomakkeiden avulla.

Anna-Liisa Snicker, Kotka