Lukijalta: Hallitukselle laskuoppia ja ilmaisia neuvoja

Hallitus eriarvoistaa kansaa ja ajaa Suomea kohti yleislakkoa ja lamaa. Hallituksen ei pidä toistuvasti laatia perustuslaillisia ongelmia pursuavia lakiehdotuksia vaan toimia vannomansa valan mukaan ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”

Aktiivimalli oli se viimeinen oljenkorsi, joka katkaisi kamelin selän. Mol.fi -sivustolla oli 28.1.haettavana 22 066 työpaikkaa. Tilastokeskuksen joulukuun 2017 julkaisussa työttömiä oli 227 000. Suuri osa avoinna olevista työpaikoista oli puhelinmyyntiä tai muuta provisiopalkkaista työtä, joka ei täytä aktiivimallin vaatimuksia. Kas kun hallitukselta unohtui lakia sorvatessaan, että työssäoloehdon täyttymiseen tarvitaan minimipalkka: 1 189 euroa kuukaudessa, 55,3o päivässä tai  6,91 tunnissa. Aika montaa mummoa saa huijata ostamaan älylaitteita ennen kuin aktiivimallin työssäoloehto täyttyy.

Työkaverini mummo huijattiin ostamaan tabletti, kun sillä on niin helppo maksaa laskut. Myyjä vain unohti kertoa, että pankkitilillä täytyy olla rahaakin, jotta laskun maksu onnistuu. Sen kaupan saivat omaiset purettua ja näin ollen puhelinmyyjäraukka ei ole osoittanut aktiivisuuttaan ja saa ansioturvaansa 4,65 prosentin alennuksen.

Ainahan voi ryhtyä yrittäjäksi ja neljän kuukauden kuluttua pudota perheineen ansioturvan ulkopuolelle, jos yritys ei lähtenytkään lentoon. Huono yrittäjähän se on, joka ei saa neljässä kuukaudessa yritystään menestymään. Onnistuuhan se hintoja polkemalla. Ehkä siinä menee joku vastuullinen naapuriyrityskin nurin.

Miksi ei työllistämistä laiteta ehdoksi 4,5 miljardin euron suurten yritysten saamille tuille? Jos edes viisi prosenttia yritystuista ohjattaisiin työllistämiseen, niin sillä palkkaisi 112 500 työtöntä 2 000 euron kuukausittaisella palkkakustannuksella.

Ministeri Orpo kyllä silmät ymmyrkäisinä selitti, että yritysten 46 miljoona arvoinen korkovähennys poistetaan. No huh huh, sehän on promille eli tuhannesosa 4,5 miljardin yritystuista. Yksilön työttömyystuvasta lohkaistaan 465 kertaa enemmän aktiivimallilla. Tässä on hallitukselle matemaattisia neuvoja ja perehdytystä työhönne aivan ilmaiseksi – vieläpä kansalaisten maksamalla täydellä palkalla.

Raija Keveri, Kotka