Lukijalta: Riskiryhmään kuuluvien on pysyttävä kotona

Olin hyvin pettynyt lukiessani Kymen Sanomien (21.3.2020) Esko Almgrenin haastattelua, jossa tämä yli 8-kymppinen riskiryhmään kuuluva henkilö kertoi, ettei noudata viranomaisten ohjeita eristyksissä pysymisestä, vaan käy omien sanojensa mukaan joka päivä ravintolassa lounaalla ja toisinaan kaupassa. Almgren vetoaa siihen, että hänellä itsellään ei ole taudin oireita. On kummallista, ettei edes näin koulutettu ja ajatteleva ihminen ymmärrä, että tässä tilanteessa omilla oireilla ei ole väliä.

Riskiryhmiin kuuluvien käsketään suojata itseään pysymällä kotonaan, jotta he eivät saa kaikki kerralla vakavaa virustautia, jonka vuoksi heidät kaikki täytyy viedä yhtä aikaa sairaalaan. Tämä yhtäkkinen potilastulva halvaannuttaisi terveydenhuollon toiminnan, lääkärit ja hoitajat joutuisivat valtavan työkuorman alle, välineet alkaisivat loppua – toisin sanottuna tapahtuisi juuri niin kuin tapahtuu tällä hetkellä mm. Italiassa. Sosiaalisessa mediassa kiertää meemi, jossa terveydenhuollon työntekijät pyytävät: "Auttakaa meitä pysymällä kotona, jotta me voimme auttaa teitä pysymällä töissä."

Tämä on nyt se kauan kaivattu talvisodan henki, joka liian monelta tuntuu puuttuvan kokonaan.

Tiedän, että se kuulostaa inhottavalta, mutta tällaisessa tilanteessa juuri sinun, hyvä lukija, sairastumisesi on aivan yhdentekevää. Nyt ei ole aika ajatella itseään yksilönä. Arvioiden mukaan valtava määrä ihmisistä, myös suomalaisista, tulee sairastumaan, tätä tullaan tuskin välttämään. Ainoa mikä tällä hetkellä on tärkeää on hidastaa taudin leviämistä (netissä moni käyttää tunnistetta #FlattenTheCurve, eli litistetään käyrä).

Paras mahdollinen tapaus on, että mahdollisimman harva olisi sairaana yhtä aikaa, varsinkin sellaiset ihmiset, jotka tauti vie sairaalaan asti. Tässä tilanteessa kaikilta vaaditaan epäitsekkäitä toimia, varsinkin riskiryhmään kuuluvilta. Tämä on nyt se kauan kaivattu talvisodan henki, joka liian monelta tuntuu puuttuvan kokonaan. Pysykää kotona, vaikka olisi kuinka tylsää. Jos kuulutte riskiryhmään, pyytäkää, että muut hoitavat kauppa- ja apteekkireissut.

Inari Porkka, Hamina

Uusimmat uutiset