Lukijalta: Limuviina kaupoissa pysäyttäisi nuorison orastavan raitistumisen

Kun nyt on taas alettu uudistaa alkoholilakia, tulee mieleen aika ennen vuotta 1969 ,kun mietittiin pitäisikö, keskiolut vapauttaa vai ei?

Luin silloin jostakin – en enää muista mistä – profetian eli ennustuksen aiheesta, joka oli jotenkin seuraavasti: ”Suomen ei missään tapauksessa pidä vapauttaa keskiolutta, te ette osaa käyttää alkoholia kohtuudella,kansa vain oppii enemmän juomaan. Teille tulee vain lisää ongelmia. Sosiaaliset ym. ongelmat tulevat  vain lisääntymäänentisestään. Saatte, mitä tilaatte. Teille tulee ongelmia erityisesti idästä tulevalle halvalle viinalle, viina tulee halpenemaan ja te hukutte viinaan. Suomen kansan perisynti on alkoholismi, joten viinan kanssa ei pidä leikitellä.”

Naureskelin silloin tuolle ennustukselle, etenkin ”idästä tulevalle halvalle viinalle”. Silloin ei Neuvostoliittoon menty noin vain, kuten Venäjälle nyt, ja varsinkaan sieltä ei tultu tänne. Sittemmin on hymy kyllä hyytynyt,  sillä ei mennyt  kovin pitkään, kun Suomen  toreille myytiin venäläistä halpaa viinaa. Ongelma vaivaa meitä vieläkin Viron taholta. Virohan kuului silloin Neuvostoliittoon.

Silloinkin asiantuntijat  varoittivat vapautuksesta aiheutuvista  vaaroista. Tutkittiin ja laskelmoitiin, mitä ongelmia vapautus tuo tullessaan. Kaikki ennustukset haitoista  ja vaaroista ylittyivät moninkertaisesti. Asiantuntijoiden varoitukset menivät kuin kuuroille korville, niin kuin nytkin näyttää käyvän.

Kaikkein kiivaimmin tätä lakia ajavat,  täysin reaalimaailman ulkopuolella omassa viinikuplassaan, elävät kokoomuslaiset ”lapsiministerit  ja -kansanedustajat”.  Näiden ”lapsien” lankaan on eksynyt myös uskovainen Juha Sipilä (kesk.) joukkoineen elinkeinoelämän kasvun hurmoksessa.

Limuviinaa ei ole mitään muuta syytä saada kauppoihin kuin, että saataisiin nuorison orastava raitistuminen pysäytettyä  
Käsittämätöntä, miten jotkin päättäjät ajavat tätä lakiesitystä eteenpäin. Eikö heillä ole mitään vastuuta kansalaisten hyvinvoinnista?

Totta kai on niitäkin kansalaisia, jotka osaavat käyttää alkoholia kohtuudella, vaikka se olisi täysin vapaata ilman mitään rajoituksia. Heitä vartenko lakia pitää ”uudistaa”?

Onhan liikenteessäkin rajoituksia kansalaisten turvallisuuden vuoksi. Voisimmehan poistaa esimerkiksi nopeusrajoitukset välittämättä siitä, kuinka se aiheuttaisi ihmishenkien menetyksiä, kun on kuitenkin niitä, jotka osaavat ajaa turvallisesti ilman rajoituksia.

Antti Torkkeli, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet