Lukijalta: Koronan aikaansaama digiloikka tapahtui asenteissa

Koronan muuttuessa pandemiaksi, siirtyi moni suomalainen etätyöhön. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn tämän kevään jäsenkyselyn mukaan noin 60 prosenttia julkisen kuntasektorin ja vastaavien yksityisten alojen sekä seurakuntien työntekijöistä siirtyi etätyöhön koronaviruksen poikkeusoloissa. Nyt etätyötä on jatkunut lähes kolme kuukautta.

Koronaviruksen myötä etätyöstä on tullut täysin normaali työn tekemisen muoto sellaisillakin aloilla, joilla sitä ei aiemmin tehty. Monilla työntekijöillä on ollut halu etätyöhön, mutta esteenä on ollut työnantajan haluttomuus tarjota etätyömahdollisuuksia.

Digiloikka on tapahtunut juuri työnantajan asenteissa etätyötä kohtaan. Viimein on laajasti ymmärretty, että työnteko ei ole sidottu perinteiseen toimistoon tai työajan leimauslaitteeseen. Työtä voi tehdä tehokkaasti tai jopa tehokkaammin etänä. Etätyön ja liukuvan työajan kaltaiset työelämän joustot lisäävät myös työhyvinvointia ja tuottavuutta.

Työergonomiaan ja työturvallisuuteen tulee etätyössä kiinnittää enemmän huomiota. Ergonomia paranee ja työn tehokkuus kasvaa, kun mm. työpöytä, työtuoli, näyttö ja näppäimistö ovat kunnossa. Myös henkilöstön digitaaliset osaamisvaatimukset kasvavat, jolloin tarvitaan jatkuvaa koulutusta.

Me ammattiliitto Jytyssä luotamme etätyön mahdollisuuksiin ja toivomme, että asenteet etätyöskentelyyn pysyvät jatkossakin myönteisinä.

Kimmo Hollmén, alueasiamies

Mia Lukkarila, ammattialatyöryhmän jäsen

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry

Luetuimmat