Lukijalta: Esteettömyyden tulee olla ensisijainen tavoite kirjastossa

Tällä viikolla oli Kotkan kaupunkirakennelautakunnan käsittelyssä kirjastotalon tarveselvitys. Elinvoimalautakunta on jo osaltaan hyväksynyt selvityksen ja nyt se etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Luin selvityksen netistä ja suoraan sanoen tyrmistyin.

Rakennus on vanha ja peruskorjaus tulee tehdä nykyisen lainsäädännön mukaisten esteettömyysohjeiden mukaisesti. Selvityksessä ei kuitenkaan ole kirjoitettu auki tätä puolta peruskorjauksesta ja olisi kiinnostavaa tietää, kuinka paljon vaadittavat esteettömyyskorjaukset nostavat kustannusarviota. Esimerkiksi ala-aulan huonosta valaistuksesta puhutaan houkuttelevuuteen liittyvänä asiana, vaikka sillä on esteettömyyden kannalta suuri merkitys. Nykyisen hissin olemassaoloa eivät kaikki edes tiedä. Asiasta kirjoiteltiin tänä talvena yleisönosastoilla ja raportin mukaan hissi on toiminnaltaan epävarma. Raportissa puhutaan jo tehdystä ulko-oven sähköistyksestä ja todetaan, että tunnistettuja epäkohtia esteettömyyden suhteen on edelleen, muttei avata tarkemmin mitä ne ovat.

Selvityksessä mainitaan myös vanhempien ikäluokkien olevan kävijämäärissä aliedustettuina. Mielestäni nämä esteettömyysasiat voivat olla yksi syy tähän ja jos rakennus peruskorjataan, niin esteettömyyden tulee olla ensisijainen tavoite samoin kun uuden talon rakentamisessakin.

Saila Hoxha (vas.)

Kotkan vammaisneuvoston jäsen

Uusimmat uutiset