Lukijalta: Ääntenkalastelu lupauksilla poliisin resursseista pitäisi lopettaa

Kohta on taas se aika, kun poliitikot esiintyvät kaikkien alojen asiantuntijoina lukemattomilla valheilla ja katteettomilla lupauksilla. Jokaisten eduskuntavaalien alla toistuu näytelmä, jossa itsekkäät poliitikot ja eri toimialojen virkamiespäättäjät vaativat muun muassa rikospoliisille ja tuomioistuimille lisää resursseja, mutta yksikään asiantuntijapoliitikko ei ole huolissaan kansalaisten oikeusturvaa murentavasta rikospoliisin ja tuomioistuimien heikosta tasosta.

Poliitikot tietävät, että resursseihin vetoaminen kuuluu vaalien näytelmään, vaikka tosiasiassa suurimmat ongelmat eivät johdu aina resurssipulasta vaan pääasiassa heikosta työmoraalista ja ammattitaidosta, jotka kuluttavat tarpeettomasti yhteiskunnan resursseja kansalaisten oikeusturvan kustannuksella.

Poliitikkojen pitäisi lopettaa itsepetoksellinen ääntenkalastelu ja ymmärtää, että jatkuvalla resurssien lisäämisellä viranomaisten työmoraali ei kohene eikä tehokkuus parane, pikemmin päinvastoin. Tarvitaan siis muutakin kuin raha-automaatti, jottei rakenteellinen korruptio saa jättimäistä kasvualustaa.

Esimerkiksi poliisilla on enemmän resursseja kuin koskaan, mutta samaan aikaan yhä useammin rikokset jäävät selvittämättä, koska rikosasian esitutkintaa ei välttämättä haluta käynnistää vakavissakaan rikostapauksissa. On selvää, että tällainen yhtälö on itsepetosta, joka pitäisi poliitikkojenkin tunnustaa, eikä aina mielistellä lisäresurssien pyytäjiä.

Asko Kervinen, Hamina